35 de țări, printre care și România, cer interzicerea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris

Data:

Share post:

Statele Unite și alte peste 30 de țări „apropiate” susțin o propunere de interzicere a sportivilor ruși și belarusi de a concura în sporturi internaționale, potrivit unei declarații comune publicate luni pe un site web al guvernului britanic, scrie cnn.

Lista celor 35 de țări care susțin interzicerea participării sportivilor ruși inclusiv Marea Britanie, Canada și cea mai mare parte a Europei – au cerut Comitetului Olimpic Internațional (CIO) să-și reconsidere decizia de luna trecută de a crea o cale pentru ca sportivii ruși și belarusi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor ca „atleti neutri”.

Dar declarația de pe site-ul web al guvernului britanic spune că „nu există niciun motiv practic pentru a se îndepărta de regimul de excludere pentru sportivii ruși și belarusi”.

La recomandarea anterioară a CIO, atleții ruși și belarusi sunt în prezent interziși de la competiție de multe federații sportive, după invadarea Ucrainei de către Rusia și asistența Belarusului.

„În Rusia și Belarus sportul și politica sunt strâns legate între ele”, se arată în declarația comună.

Boicotul olimpic ar putea face Jocurile „inutile” dacă sportivii ruși concurează, spune ministrul polonez.

„Avem mari îngrijorări cu privire la cât de fezabil este ca sportivii olimpici ruși și belarusi să concureze ca „neutri” – în condițiile CIO de a nu se identifica cu țara lor – atunci când sunt finanțați și sprijiniți direct de statele lor.

„Legăturile și afilierile puternice dintre sportivii ruși și armata rusă reprezintă, de asemenea, o preocupare clară. Prin urmare, abordarea noastră colectivă nu a fost niciodată una de discriminare pur și simplu pe bază de naționalitate, dar aceste preocupări puternice trebuie să fie tratate de CIO.”

Declarația este semnată de miniștrii sportului și culturii din SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a felicitat decizia CIO de a permite sportivilor ruși și din Belarus să concureze ca neutri, îndemnând organul de conducere să asigure „nediscriminarea oricărui atlet pe baza naționalității lor”.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...