35 de țări, printre care și România, cer interzicerea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris

Data:

Share post:

Statele Unite și alte peste 30 de țări „apropiate” susțin o propunere de interzicere a sportivilor ruși și belarusi de a concura în sporturi internaționale, potrivit unei declarații comune publicate luni pe un site web al guvernului britanic, scrie cnn.

Lista celor 35 de țări care susțin interzicerea participării sportivilor ruși inclusiv Marea Britanie, Canada și cea mai mare parte a Europei – au cerut Comitetului Olimpic Internațional (CIO) să-și reconsidere decizia de luna trecută de a crea o cale pentru ca sportivii ruși și belarusi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor ca „atleti neutri”.

Dar declarația de pe site-ul web al guvernului britanic spune că „nu există niciun motiv practic pentru a se îndepărta de regimul de excludere pentru sportivii ruși și belarusi”.

La recomandarea anterioară a CIO, atleții ruși și belarusi sunt în prezent interziși de la competiție de multe federații sportive, după invadarea Ucrainei de către Rusia și asistența Belarusului.

„În Rusia și Belarus sportul și politica sunt strâns legate între ele”, se arată în declarația comună.

Boicotul olimpic ar putea face Jocurile „inutile” dacă sportivii ruși concurează, spune ministrul polonez.

„Avem mari îngrijorări cu privire la cât de fezabil este ca sportivii olimpici ruși și belarusi să concureze ca „neutri” – în condițiile CIO de a nu se identifica cu țara lor – atunci când sunt finanțați și sprijiniți direct de statele lor.

„Legăturile și afilierile puternice dintre sportivii ruși și armata rusă reprezintă, de asemenea, o preocupare clară. Prin urmare, abordarea noastră colectivă nu a fost niciodată una de discriminare pur și simplu pe bază de naționalitate, dar aceste preocupări puternice trebuie să fie tratate de CIO.”

Declarația este semnată de miniștrii sportului și culturii din SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a felicitat decizia CIO de a permite sportivilor ruși și din Belarus să concureze ca neutri, îndemnând organul de conducere să asigure „nediscriminarea oricărui atlet pe baza naționalității lor”.

Articole similare

Se fac angajări, la stat. Mai multe posturi scoase la concurs, în Olt

Mai multe instituţii publice din judeţul Olt fac angajări, în această perioadă, pentru cele mai multe dintre posturile...

Bărbat rănit din cauza vântului puternic. Remorca unui camion s-a dezmembrat şi a lovit un TIR

Un bărbat, în vârstă de 56 de ani a fost rănit, marţi, după ce remorca unui camion s-a...

Percheziții la Aeroportul din Otopeni. Sunt vizate contracte de închiriere a unor spații comerciale

Procurorii DNA au descins astăzi la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Aceştia anchetează contractele de închiriere a spațiilor...

Schimbări cu privire la pensiile speciale. Comisiile de specialitate din Senat au adoptat mai multe amendamente

Senatorii au dezbătut, marți, în ședințele de specialitate proiectul legilor speciale și amendamentele convenite în Coaliție. Amendamentele propuse...