În ziua alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump și Kamala Harris se confruntă într-o cursă extrem de strânsă, cu rezultate parțiale în evoluție și posibilități de contestații legale, iar votul din statele-cheie rămâne decisiv într-o atmosferă de tensiune și așteptare intensă.
Este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump şi Kamala Harris se luptă pentru a deveni următorul preşedinte într-o cursă extrem de strânsă, care este posibil să fie diferenţiată de câteva mii de voturi, relatează BBC.
-articolul continuă după recomandare-
Secţiile de vot se deschid şi se închid la ore diferite în diferitele state, dar până la ora 23:00, ora Coastei de Est a SUA (miercuri, ora 06:00, ora României,) toate statele îşi vor fi închis secţiile de votare – cu excepţia celor din Hawaii şi Alaska, unde secţiile de vot se închid puţin mai târziu.
În mod tradiţional, la scurt timp după închiderea votului, la ora 23:00, în California, vor începe să apară rezultate în favoarea unui candidat sau a celuilalt. Însă puţini observatori se aşteaptă la o rezolvare rapidă a răspunsului cine a câştigat, experţii sugerând că ar putea dura mai degrabă zile decât ore până la aflarea învingătorului. Primele rezultate pot fi, de asemenea, înşelătoare. Un candidat care obţine un avans timpuriu prin voturile în persoană poate ajunge să fie depăşit atunci când voturile prin corespondenţă şi alte tipuri de buletine de vot sunt adăugate ulterior. Acest lucru s-a întâmplat în Michigan în 2020 – Trump a luat un avans timpuriu prin voturile în persoană, dar a fost depăşit ulterior de Biden. Practic, este un joc al aşteptării.
Kamala Harris şi Donald Trump sunt deocamdastă la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraş din New Hampshire care, în mod tradiţional, dă startul votului în ziua alegerilor. Încă din anii 1960, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de graniţa cu Canada, se adună imediat după miezul nopţii pentru a vota. Voturile sunt apoi numărate şi rezultatele anunţate – cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele. Potrivit CNN, patru republicani şi doi alegători nedeclaraţi au participat marţi la vot imediat după miezul nopţii.
Kamala Harris, care a devenit candidatul Partidului Democrat după ce preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă în iulie, pledează pentru dreptul la avort şi a promis să reducă costurile la alimente şi locuinţe pentru familiile de muncitori.
Candidatul republican, Donald Trump, care a supravieţuit în acest an la două tentative de asasinat, a promis să sigileze frontiera americană pentru a împiedica imigranţia şi a propus reduceri de taxe în valoare de trilioane de dolari.
Ambii candidaţi au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă pierd alegerile. Donald Trump spune că ţara se va „duce dracului” şi va deveni „comunistă imediat” dacă el va pierde, în timp ce Kamala Harris îşi descrie adversarul drept un „fascist” care doreşte „putere necontrolată”.
Alegătorii din statele cheie au fost bombardaţi cu reclame electorale, multe dintre acestea fiind menite să inducă teamă.
Mai mult de 81 de milioane de persoane au votat deja în ceea ce sondajele sugerează a fi unul dintre cele mai strânse scrutine din istorie.
Nu există nicio îndoială că tonul acestei campanii a ridicat miza, sporind anxietatea şi tensiunea, ceea ce înseamnă că urmările acestor alegeri ar putea fi explozive. Sunt de aşteptat contestaţii juridice, iar protestele de stradă nu ar fi o surpriză pentru nimeni.