Alina Bica, condamnată în România, vinde pizza în Italia

Data:

Share post:

Alina Bica, fostă șefă DIICOT, condamnată în România la 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, duce o viaţă liniștită în sud-estul Italiei, în localitatea Altamura, provincia Bari, regiunea Puglia. 

Potrivit Fanatik, aceasta a fost arestată în Italia în 2020. Câteva luni mai târziu, Curtea de Apel din Bari a respins cererea de extrădare a Alinei Bica și și-a dat acordul pentru ca fosta șefă a DIICOT să execute sentința în Italia, în regim de arest la domiciliu. Din acest punct de vedere, Bica a fost o ”deschizătoare de drumuri”, pentru că ulteriori, alți condamnați celebri au luat drumul Italiei, pentru a evita executarea pedepselor cu închisoarea în România.

În septembrie 2022, Curtea de Apel București a respins contestația la executare a Alinei Bica, iar judecătorii au constatat că ”nu a fost inițiată procedura de punere în executare a pedepsei închisorii, atunci când persoana condamnată nu se află pe teritoriul României”. În Italia, Alina Bica este obligată să fie la domiciliu înainte de ora 23:00 și să nu părăsească imobilul până dimineața, la 07:00. În rest, are voie să facă ce își dorește, să lucreze și chiar să părăsească orașul. Această formă de executare a pedepsei este recunoscută doar ”pe jumătate” de instanțele din Românie.

Pizzerie deschisă în centrul oraşului

Oraşul în care trăieşte fosta şefă a DIICOT este încărcat de istorie, fiind ridicat pe o veche cetate ale cărei ziduri, construite între secolele 5 și 3 Î.Hr. dăinuie și în ziua de azi. În centrul vechi al orașului Florin Busuioc, presupusul iubit al Alinei Bica, a deschis o pizzerie.

Florin Busuioc a locuit mai bine de 10 ani în Costa Rica, stat în care Alina Bica și Elena Udrea s-au refugiat în 2017-2018, când cele două erau cercetate în mai multe dosare.

În imaginile prezentate de FANATIK, Alina Bica apare la un eveniment organizat la restaurantul Noa și chiar ajutând cu preluarea de comenzi de pizza, pe terasa localului.

Pe de altă parte, conform unor informații obținute de FANATIK, fosta procuroare ”antimafia” a absolvit un curs de trei ani, acreditat de Ministerul Educației din Italia și a primit o diplomă de ”personal ATA”, respectiv ”colaborator școlar”. Funcția este echivalentă, în România, cu cea de suplinitor și îi permite Alinei Bica să se angajeze în orice școală din Italia. Pe de altă parte, într-un interviu realizat cu camera ascunsă de Antena 3, Alina Bica a dezvăluit că, în prezent, lucrează ca avocat.

Italia, raiul condamnaţilor fugari

Alina Bica nu este singura figură publică din România, condamnată la închisoare, care s-a refugiat în Italia pentru a scăpa de pedeapsă.

În aceeaşi situaţie se află şi Minel Prina, fostul primar al Slatinei, condamnat la patru ani şi şase de închisoare pentru fapte de corupţie. Iniţial acesta a fost reţinut de autorităţile din Italia, dar potrivit unor informaţii obţinute de Reporter 24, a fost eliberat.

Prina a fost reţinut, pe 9 mai, de carabinierii de la secția Catturandi, la exact o săptămână de la mandatul european de arestare emis de autoritățile române. Fostul primar al Slatinei n-a stat foarte mult în arest şi a fost eliberat, cu condiţia să nu părăsească oraşul MilanoPotrivit informaţiilor Reporter 24, Minel Prina are o reşedinţă în metropola italiană. El aşteaptă să ajungă în faţa unui judecător care va decide dacă va fi sau nu extrădat în România.

Tot în Italia, la Milano, a fost depistat şi fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, după ce a fugit din țară înainte de a fi condamnat la șase ani de închisoare pentru corupție, potrivit unor informaţii. Autoritățile române au anunțat poliția italiană și încearcă să-l localizeze. Există informații că Vâlcov se află în zona Milano, unde avea afaceri înainte de condamnare. Autoritățile române încearcă să-l găsească rapid pentru a preveni o eventuală migrație către sudul Italiei.

Există precedente în care persoane condamnate din România au plecat în Italia înainte de hotărârea definitivă a instanțelor și au evitat extrădarea către România. Acești indivizi s-au adresat unor avocați specializați în exploatarea prevederilor legale italiene pentru a evita extrădarea.

Articole similare

Primăria Caracal cumpără autobuze şi înfiinţează transport public local. Proiectul, finanţat cu fonduri europene

La Caracal se înfiinţează serviciul de transport public local, graţie unui proiect pe fonduri europene accesat e municipalitate...

Cinci bărbaţi, care s-au dat drept femei, reţinuţi pentru furt calificat, tentativă la tâlhărie calificată, tăinuire şi proxenetism

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere legală, după...

Termen prelungit pentru plafonarea tarifelor RCA

Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie, după ce Guvernul a aprobat, joi, un...

Finanţare asigurată pentru construcţia drumului de mare viteză Craiova-Târgu Jiu

Guvernul a aprobat astăzi indicatorii tehnico – economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu...