Postul de televiziune România TV a fost sancţionat, joi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru emisiunile în care a fost dezbătută moartea jurnalistei Iulia Marin.
Amendă dictată este în valoare de 100.000 de lei (20.000 de euro). Propunerea a fost înaintată de preşedintele CNA, Monica Gubernat. Mircea Toma a cerut întreruperea emisiei RTV pentru zece minute, însă propunerea sa a fost respinsă de majoritatea membrilor CNA.
Potrivit Aktual24, RTV a fost amendată de 14 ori în ultimul an pentru încălcarea demnităţii umane.
Victor Ciutacu s-a plâns că amenda a fost dată „pentru că punem întrebări”. „100.000 lei amendă, pe bază de percepţii, păreri personale şi opinii. Fiindcă punem întrebări. Rar am văzut/trăit o asemenea mizerie. Dacă mă întreabă cineva pe mine, partea direct vizată, e obligatoriu să cerem reanalizarea cazului şi, în funcţie de răspunsul primit, să contestăm în instanţă sancţiunea. Dat fiind că radiodifuzorul, adică România TV, nu realizatorul, adică eu, e amendat, decizia nu e la mine. Dar o intuiesc. Numai că altcineva trebuie s-o anunţe. Vremea capetelor plecate şi a falsei amabilităţi reciproce a trecut. Mă lasă rece presiunile, apelurile publice, strângerea de semnături la găleata şi folosirea lor pentru execuţia noastră în general şi a mea în particular”, a susţinut Ciutacu pe Facebook.
Victor Ciutacu a mers, marţi, în faţa membrilor CNA însoţit de doi avocaţi, el având numeroase intervenţii batjocoritoare în legătură cu reproşurile legate de modul în care România TV a tratat cazul jurnalistei decedate Iulia Marin. Întrebat dacă el considera că postul a tratat corect cazul Iuliei Marin, Ciutacu a răspuns: „Nu am vocaţie infracţională”.
Şedinţa s-a încheiat brusc, fără nicio concluzie, după ce preşedintele CNA, Monica Gubernat (numită de PSD), s-a ridicat şi a plecat, potrivit Aktual24.
De la ce a pornit totul
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării şi Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-au autosesizat după ce cazul morţii jurnalistei Iulia Marin a fost dezbătut în două emisiuni la RomâniaTV. Decizia a fost luată după ce zeci de redacţii din ţară, printre care şi Reporter24.INFO au lansat un apel public.
De asemenea şi CNCD s-a autosesizat și va analiza responsabilitatea persoanelor care au comentat în mai multe emisiuni la România TV moartea jurnalistei Iulia Marin.
La România TV, timp de mai multe zile, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.