Putem asista la reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu în Europa, în contextul tensiunilor cu Rusia în Ucraina? Majoritatea țărilor europene au abolit acest serviciu în ultimii 20 de ani, dar acum se discută din nou despre reintroducerea sa. Germania poate reveni la această practică doar în cazuri de nevoie urgentă de apărare, în conformitate cu legea fundamentală. Alte țări europene și-au crescut bugetele de apărare și examinează această posibilitate.
După încheierea Războiului Rece, multe țări din Europa au renunțat la serviciul militar obligatoriu. Reintroducerea lui a revenit însă în atenție înainte de războiul de agresiune rusesc în Ucraina. O privire de ansamblu.
După căderea Zidului Berlinului, pregătirea militară obligatorie a început să fie considerată desuetă. Astfel, în ultimii 20 de ani, serviciul militar obligatoriu a fost abolit în majoritatea țărilor europene.
Germania a făcut acest pas în 2011. Revenirea la armata obligatorie poate avea loc numai dacă Bundestagul constată nevoia urgentă de apărare a țării, reglementată în legea fundamentală.
Citește și: Accident cu patru persoane rănite, printre care și doi copii, pe DN7, unde o căruță și un autoturism s-au izbit
Situația este oarecum asemănătoare în multe țări europene. Începând din 1993, dintre cele 29 de state europene membre NATO, inclusiv Turcia, numai șase au menținut recrutarea. Marea Britanie, SUA și Canada au armate pur profesioniste de mai bine de 50 de ani.
În lumina războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, multe țări și-au mărit bugetele de apărare și încep să reconsidere serviciul militar obligatoriu. Dezbaterile pe acest din urmă subiect nu au avansat decât în câteva țări.
Continuarea, în Deutsche Welle!