ANALIZĂ | De ce România ratează șansa de a atrage investiții importante din Taiwan

Data:

Share post:

De teamă să nu supere China, România ratează oportunitatea de a dezvolta relații economice cu Taiwan, deși tendința UE este să încurajeze schimburile comerciale cu această putere economică asiatică. Din cauza unei interpretări rigide a politicii „o singură China”, România nu permite o reprezentanță de afaceri a Taiwanului la București și nici una românească la Taipei.

În timp ce Lituania, Slovacia, Cehia și Polonia s-au remarcat drept statele avangardiste din regiunea Europei Centrale și de Est care au atras investiții taiwaneze importante în ultimii cinci ani, România înregistrează schimburi economice modeste, spre coada clasamentului european.

Cauza? Teama Ministerului Afacerilor Externe român (MAE) de a ieși de sub dominația chineză.

În rândul parlamentarilor români, în special al celor care aparțin PNL și REPER, s-a format, în ultimii ani, un curent politic favorabil relațiilor economice cu Taiwan, dar nu are putere să influențeze deciziile de politică externă ale României.

UE consideră Taiwan un partener de încredere. În același timp, România urmează politica „O singură China” și recunoaște doar guvernul Republicii Populare Chineze ca fiind singurul guvern legal al Chinei.

UE și Taiwan au dezvoltat relații solide și o cooperare strânsă într-o gamă largă de domenii. Mai exact, investițiile UE în Taiwan au atins 54,9 miliarde de dolari, reprezentând peste 50% din investițiile străine directe în Taiwan, potrivit unui comunicat al Reprezentanței de Afaceri a Taiwanului la Bratislava, transmis PRESShub. În același timp, România a investit doar aproximativ 400.000 de euro în Taiwan.

Relația dintre UE și Taiwan este întărită de faptul că împărtășesc valori comune, cum ar fi democrația, statul de drept și drepturile omului. Taiwan este un actor asiatic care susține ordinea internațională bazată pe reguli liberale, iar această poziție a sa pe scena internațională l-a transformat într-un actor mai vizibil în timpul războiului ruso-ucrainean, perioadă în care regimurile autoritare din Rusia și China contestă puternic ordinea liberală.

Entitate căreia i se refuză statalitatea de către China, Taiwan s-a poziționat ferm pro Ucraina față de agresorul rusesc.

continuarea în PRESShub

Articole similare

Sunteți gata să renunțați la fumat în noul an? Un studiu descoperă cele mai bune metode

Un cercetător de la University of Massachusetts Amherst a condus un studiu pentru a găsi cele mai bune...

Se pregătește înlocuirea lui Călin Georgescu: Când un om dispare, altcineva îi ia locul

Călin Georgescu ar putea fi înlocuit cu un alt mare susținător al al ideilor suveraniste. Ultimile sale declarații...

PSD și PNL măsoară intențiile de vot: Ciolacu, Grindeanu și Ponta, pe lista potențialilor candidați

PSD și PNL au început măsurarea intențiilor de vot pentru mai mulți politicieni, inclusiv Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu...

Coliziune între un TIR și un autoturism pe DN 6. Două persoane la spital (FOTO)

Un accident rutier s-a produs sâmbătă pe drumul naţional DN 6, în afara localității Cârcea din Dolj, după...