Niciun partid de opoziție nu recunoaște rezultatele alegerilor din Georgia, în timp ce observatorii vorbesc despre încălcări pe scară largă. Președintele georgian le-a numit „operațiune specială rusă” și a îndemnat populația să protesteze. Un miting în fața clădirii parlamentului din Tbilisi a atras luni seara, 28 octombrie, zeci de mii de oameni.
Care sunt rezultatele și ce înseamnă ele?
Conform rezultatelor oficiale ale alegerilor parlamentare din Georgia, desfășurate sâmbătă, 26 octombrie, partidul de la guvernare – „Visul Georgian” a obținut 54% din voturi. Pe lângă această formațiune, alte trei alianțe de opoziție și un partid au fost alese în parlament.
-articolul continuă după recomandare-
La aceste alegeri, care au fost considerate atât în Georgia, cât și în străinătate, un adevărat referendum care urma să determine viitoarea direcție geopolitică a țării, forțele de opoziție pledau pentru integrarea necondiționată cu Occidentul. Susținătorii au sperat că opoziția va fi capabilă să obțină mai multe voturi colective decât partidul de guvernământ, să formeze o majoritate de coaliție în parlament, să abroge legile „proaste” pe care „Visul” pro-rus reușise să le adopte și să se reconcilieze cu Occidentul. Dacă e să ne bazăm pe cifrele oficiale, atunci acest plan a eșuat. Dar există încă motive de optimism printre susținătorii dezvoltării pro-occidentale a țării.
Ce se întâmplă acum?
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Georgia, în parlament au ajuns Coaliția pentru Schimbare, alianța „Mișcarea Unitar-Națională”, alianța „Georgia Puternică” și partidul „Pentru Georgia” (puteți afla mai multe despre aceste formațiuni în acest material din sursa independentă JAMnews). Toți liderii opoziției au declarat că alegerile au fost fraudate, că nu recunosc rezultatele acestora și încep acțiuni de nesupunere.
Conform datelor preliminare, partidul de guvernământ va avea 88 de locuri în noul parlament, în timp ce opoziția dispune de 62. Societatea discută acum în mod activ dacă renunțarea opoziției la mandatele ei pune într-adevăr sub semnul întrebării legitimitatea parlamentului și dacă președintele țării poate împiedica convocarea noului parlament. Autoritățile au declarat deja că parlamentul își va începe activitatea în termenul specificat de lege și, probabil, acestea vor profita de formularea vagă din Constituție, conform căreia prima sesiune a parlamentului este numită de președinte, dar care nu definește exact cum ar trebui să aibă loc aceasta.
articolul complet, în Ziarul de Gardă