Aproape trei miliarde lei, valoarea facturilor neîncasate de Hidroelectrica

Data:

Share post:

Hidroelectrica, companie care a raportat un profit net record la nouă luni, de peste un miliard de euro, a publicat și situația facturilor la energie electrică neîncasate: aproape trei miliarde de lei, la 30 septembrie 2023.

Problemele de facturare de la Hidroelectrica, generate atât de desele schimbări de legislație care au afectat toți furnizorii dar și de probemele particulare ale companiei care din producător a devenit în nici doi ani unul din cei mai importanți furnizori din țară, au condus la un sold total al energiei livrate, dar încă neplătite, de aproape trei miliarde de lei. Din această sumă, au fost emise facturi de doar 1,38 miliarde de lei.

Iată exact paragraful referitor la creanțele companiei, așa cum apare în raportul cu rezultatele la nouă luni, publicat acum două zile, potrivit e-nergia.ro:

“Soldul creanțelor comerciale a crescut cu 120% la 2.978 milioane RON la 30 septembrie 2023 de la 1.351 milioane RON la 31 decembrie 2022.

Această majorare a fost cauzată de întârzierile in procesul de facturare a energiei electrice furnizate către consumatorii finali datorate atât implementării unui nou sistem de facturare cât și multiplelor modificări legislative la nivelul anului 2022, care au condus la amânarea facturării și în anul 2023. Aceste întarzieri sunt in proces de recuperare, soldul creantelor nefacturate fiind diminuat cu 659 milioane RON (31%) la 1.446 milioane RON la 30 septembrie 2023 de la 2.105 milioane RON la 30 iunie 2023.

Acest lucru a contribuit la creșterea soldului creanțelor facturate la 1.382 miloane RON la 30 septembrie 2023 de la 611 milioane RON la 30 iunie 2023. Din soldul creanțelor curente (1.249 milioane RON) la 30 septembrie 2023, aproximativ 559 milioane RON reprezintă creanțe eșalonate sau in curs de esalonare”.

Hidroelectrica are, pe segmentul de furnizare, circa 556.000 de clienți, dintre care aproape 531.000 sunt clienți casnici, potrivit celor mai noi date.

Compania a raportat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net record de 5,19 miliarde de lei (peste un miliard de euro), în creștere cu 42%, în special pe fondul unei producții mai mai de energie electrică,

Articole similare

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...

Două fete de 15 ani s-au aruncat de la înălţime. Ambele au murit, una dintre ele şi-a anunţat mama că urmează să se sinucidă

Două fete de 15 ani au murit, sâmbătă, după ce s-au aruncat de la o înălţime de aproximativ...

Copiii de la GPP Nr. 2 Slatina au donat către zeci de familii in judeţul Olt

Grădinița cu program prelungit nr. 2 Slatina derulează în acest an școlar în parteneriat cu Școala sanitară Slatina...

Surse: Fostul primar al Slatinei, Minel Prina, ar urma să fie adus în țară, săptămâna viitoare. El este condamnat pentru corupție

Fostul primar al Slatinei Minel Prina condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosarul în...