Arabi condamnaţi la ani grei de puşcărie după ce au vândut spirt contrafăcut. 17 români au murit

Data:

Share post:

Trei cetăţeni arabi judecaţi pentru moartea a 17 români, după ce au contrafăcut spirtul medicinal, au fost condamnați în primă instanță de Tribunalul Iași.

Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”, acuzat de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, înşelăciune în formă continuată și omor calificat s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 22 (douăzecişidoi) ani şi 9 (nouă) luni închisoare cu interzicerea unor drepturi.

La rândul său, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, trimis în boxa acuzaților pentru falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, înşelăciune în formă continuată, omor calificat, fals în înscrisuri sub semnătură privată și nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor a primit 22 (douăzecişidoi) ani şi 6 (şase) luni închisoare.

Cel de-al treilea individ, Ahmmed Fuad, zis „Abu Ali”, acuzat de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, înşelăciune în formă continuată și omor calificat a primit o rezultantă de 20 (douăzeci) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Toți s-au ales și cu interzicerea unor drepturi. Totodată, ei au fost obligați să plătească daune de 1.305.871,96 lei la care se adaugă şi suma de 600 euro, dar și cheluieli de judecată însemnând câte 150.000 de lei de fiecare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Trimişi în judecată pentru omor calificat

Fuad Ahmmed, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Această ultime două infracţiuni au fost reţinute doar în sarcina lui Zuhair Dawoud, care nu declarase un pistol şi trei cartuşe găsite la percheziţie. Cei trei au fost acuzaţi că, profitând de starea de urgenţă şi de lipsa spirtului de pe piaţă, au preparat şi vândut în martie-aprilie 2020 un amestec de alcool metilic, apă şi vopsea de ouă pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Substanţa activă în cazul spirtului este alcoolul etilic.

Alcoolul metilic, folosit de cei doi irakieni şi un iordanian, este deosebit de toxic, letal chiar în cantităţi reduse. Inculpaţii au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata. Spirtul medicinal este folosit în mod curent, mai ales în mediul rural, ca băutură alcoolică, ceea ce a provocat un val de decese. În proces s-au constituit ca părţi civile 66 de ieşeni, supravieţuitori, rude ale victimelor, dar şi proprietarul magazinului din Stolniceni-Prăjescu care pusese spirtul în vânzare.

Zece persoane din aceeaşi localitate au murit după ce au băut spirt contrafăcut

Suspiciunile anchetatorilor au apărut după ce la sfârșitul lunii aprilie 2020 zece persoane din Iași au murit după ce au băut spirt contrafăcut. Ulterior, numărul deceselor suspecte a crescut la 17, iar în urma verificărilor s-a stabilit că spirtul cu pricina fusese vândut de o societate comercială din municipiul Iași, care a achiționat la rândul ei, de pe raza municipiului București, în zilele de 10 și respectiv 13 aprilie 2020 o cantitate de alcool sanitar denumit SANTE MED, pe etichetă precizându-se ca ar conține alcool etilic și că ar fi vorba de un „produs pentru igiena umană, dezinfectant general de uz extern”.

Anchetatorii au reușit să identifice câteva recipiente din acele loturi, care au fost trimise spre analiză la Institutul Medico Legal Iași, ocazie cu care, în conținut, a fost identificată o concentrație foarte mare de alcool metilic. Ulterior, anchetatorii au organizat mai multe percheziții stabilindu-se că firma producătoare utilizase în procesul de fabricație alcool metilic, în loc de alcool etilic. Atunci, anchetatorii au cerut arestarea a trei cetățeni arabi, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...