AUR are 19 „publicații independente” care plătesc Facebook pentru propagandă de partid și conținut fals

Data:

Share post:

19 „publicații independente” marca AUR plătesc Facebook pentru a amplifica propagandă de partid și conținut fals. Misreport a identificat, până în acest moment, 19 site-uri și tot atâtea pagini de Facebook conexate cu acestea, care imită aparența unor publicații independente, dar postează exclusiv propagandă sau chiar conținut fals, favorabile AUR.

Toate cele 19 pagini plătesc constant publicitate către Meta, folosind date de identificare netransparente, potrivit sursei citate.

72.600 de lei au plătit, în 2023, către Meta, toate paginile identificate de noi, pentru a amplifica propaganda AUR pe Facebook.

Materialele de propagandă sponsorizate au înregistrat 15.700.000 de afișări doar în 2023.

O parte din domeniile site-urilor au fost înregistrate fie direct pe numele lui Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, fie pe companii care au legătură directă cu AUR.

„Publicații independente”, marca AUR

Cele 19 de site-uri identificate de Misreport sunt: 5news.ro, political.ro, anchetatorii.ro, comentatorii.ro, patriotii.info, economistii.ro, presaliberă.ro (acest domeniu folosește diacritice, forma fără diacritice este xn--presaliber-qgb.ro), gazetarii.ro, criticii.ro, politicalinsider.ro, curierulromanesc.ro, temazilei.ro, 4media.info, digipres.ro, agentiadeinformatii.ro, actiunea.ro, 60m.ro, propublica.ro, presaromaneasca.ro.

Despre câteva din acestea , PressOne a relatat în 2021. Într-o analiză publicată anul acesta în RISE Project, Misreport a arătat că AUR promovează, prin discursul liderilor săi, amplificat apoi pe rețele sociale, narațiuni dezinformative favorabile Federației Ruse.

19 „publicații independente” marca AUR plătesc Facebook. Cum au fost conexate

Misreport căutat în Registrul de domenii RoTLD, pentru fiecare din site-urile identificate de noi, datele publice referitoare la entitatea juridică pe numele căreia a fost înregistrat domeniul de internet.

În mai multe cazuri, domeniile au fost înregistrate pe numele companiei SC DGI Multimedia Design SRL, deținută, potrivit Registrului Comerțului, de Doina Grosu. Compania a colaborat cu AUR, în 2020, în timpul campaniei electorale. Europa Liberă arată că, în 2020, compania a asigurat campania online a partidului. În 2021, aceeași companie a încasat de la AUR 240.000 de lei.

Articolul integral, în MISREPORT 19 (substack.com)

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...