Averizare pentru românii care merg în Bulgaria: de la 1 iulie se modifică mai multe taxe. Care sunt acestea

Data:

Share post:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat o avertizare cu privire la călătoriile în Bulgaria. De la 1 iulie intră în vigoare noi taxe de drum în ţara vecină. 

Ministerul de Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că de la 1 iulie intră în vigoare, în această ţară, noile prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri.

Astfel, pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, inclusiv, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum:

 • între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 • între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 • între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum:

 • între 26 şi 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 • între 22 şi 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 • între 19 şi 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum:

 • între 35 şi 43 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 • între 32 şi 39 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 • între 29 şi 37 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

Pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, inclusiv, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, pentru fiecare kilometru parcurs:

 • între 4 şi 8 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 • între 3 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 • între 2 şi 5 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum:

 • între 5 şi 9 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
 • între 4 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I;
 • între 3 şi 6 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.

Ce taxe se plătesc în Bulgaria pentru maşinile peste 3,5 tone

În cazul mijloacelor de transport cu greutatea mai mare de 3,5 tone, care folosesc ca unică sursă combustibil alternativ, pentru folosirea infrastructurii rutiere supusă regimului taxelor de drum se va plăti o taxă TOLL în cuantum de 50% din valoarea determinată respectivului model de mijloc de transport pentru categoria EURO VI, EEV.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi a achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg/tol-taksa) sau din aplicaţia pentru telefoane mobile BGTOLL; cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe site-ul Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria: www.customs.bg.

Asistenţă consulară pentru cetăţenii români

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, cu informaţii şi sfaturi de călătorie, arată Digi24.

 

Articole similare

Vijeliile şi ploile au făcut PRĂPĂD în judeţul Dolj. Pompierii au intervenit

Mai multe gospodării din Dolj au fost inundate în această seară, iar în unele zone au căzut copaci...

Clanul Oacă din Caracal, condamnări la închisoare într-un dosar de camătă şi şantaj

Tribunalul Olt a emis o nouă hotărâre în cazul clanului Oacă din Caracal, într-un dosar în care sunt...

Un şofer băut care a fugit de la locul accidentului pe care l-a provocat, arestat preventiv

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna gorjeană Scoarţa, a fost arestat preventiv după ce...

Ioan Romică Mutu din Târgu Jiu, căutat de poliţie după ce noaptea trecută a înjunghiat un tânăr pe stradă

Poliţiştii din Gorj îl caută pe un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Târgu Jiu, care...