Bugetarii ajung la două luni de concediu anual. Cum se poate acest lucru

Data:

Share post:

Un angajat la stat se poate bucura de până la 50 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, în care sunt incluse și zilele libere oficiale de la stat.

La această perioadă de libere se ajunge însă cumulat. Astfel, potrivit legii, un angajat la stat are între 21 și 25 de zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă: 21 de zile pentru cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile pentru cei cu o vechime de peste 10 ani. Astfel, sunt instituții care le oferă bugetarilor între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă. Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual.

La cele 35 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, se mai adaugă și liberele oficiale date de stat. Astfel, bugetarii primesc în total circa 50 de zile libere nelucrătoare, la care se mai adaugă și punțile acordate de stat în anul respectiv. De exemplu, Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, la care se mai adaugă trei zile libere, punte, decise de Guvern. Angajaţii din sectorul public au în 2023 mai multe „minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe sunt şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun.

Ce angajați beneficiază de concedii plătite

De zile libere beneficiază şi angajaţii din mediul privat. Astfel, aceştia au dreptul la un concediu de odihnă care însumează minimum 20 de zile anual.

De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe pot acorda zile de odihnă suplimentare. De asemenea şi angajaţii din privat au dreptul la cele 15 zile libere legale, însă, în cazul lor, rareori se fac punţi între libere la fel ca în cazul bugetarilor.

Libere pentru situaţii excepţionale

Există şi câteva evenimente familiale deosebite cu ocazia cărora angajatul are dreptul la zile libere plătite, în afara celor incluse în concediul de odihnă. De exemplu căsătoria (5 zile), nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile), decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile). Se poate acorda o zi liberă și la schimbarea domiciliului.

Salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată. De exemplu, angajatul își poate lua concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Totodată, pentru situații personale, angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri. În aceste cazuri este nevoie de aprobarea angajatorului.

De asemenea angajaţii au dreptul la concediu pentru creșterea copilului. Tatăl poate beneficia de un concediu paternal de 5+10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură. Orice părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.

Din cele 365 de zile din anul 2023, 248 de zile sunt lucrătoare, adică 1.984 de ore, la un program de 8 ore și 992 de ore la un program de 4 ore. Anul 2023 are 117 zile libere.

Câte libere au celelalte țări din Europa

Spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale. Belgia, Lituania sau Cipru au 17 -18 zile libere pe an, iar Elveția chiar 28. Potrivit reglementărilor UE, România va trebui, la rândul ei, să crească numărul sărbătorilor legale, arată Economedia.

Articole similare

Piese vedetă din bumbac: creează uşor garderoba de vară

Bumbacul este cu siguranţă unul dintre materialele verii. Uşor de purtat, plăcut la atingere, durabil şi foarte versatil,...

Mai multe persoane audiate, în cazul fetiţei care ar fi sărit de la etajul unui bloc din Balş

Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu şi a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de...

Trafic rutier blocat pe un drum din Olt, din cauza unui accident 

În acest moment, traficul rutier pe Drumul Național 65 – European 574 este blocat total, între localitățile Negreni...

Fonduri europene de peste 177 milioane euro atrase de CJ Olt pentru drumurile din județul Olt. S-a semnat contractul de finanţare

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a semnat vineri cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii rutiere...