Camere microscopice folosite pentru fotografierea foilor cu subiectele la Bacalaureat

Data:

Share post:

Camerele microscopice ar fi fost ascunse în nasturi şi folosite pentru fotografierea foilor cu subiectele la Bacalaureat, a anunțat ministrul Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi că subiectele la Bacalaureat, apărute în spaţiul public în timpul desfăşurării examenului, au fost fotografiate „cu camere microscopice situate, eventual, în nasture”, adăugând că trebuie evitată, pe viitor, utilizarea tehnologiei.

„În fiecare astfel de caz noi am identificat centrele din care subiectele au fost făcute publice, pentru că acele foi de examen au un watermark care menţionează numărul centrului, în fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor, în unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează în unele cazuri, din păcate, afectând integritatea examenelor naţionale”, a afirmat Deca.

Mai multe fotografii cu subiectele date la proba de Matematică la Bacalaureat 2023, marți, 27 iunie, au fost preluare de mai multe publicații, inclusiv de mass-media centrală și locală, și prezentate drept „subiectele de la matematică”, fiind de fapt fotografii făcute cu camera ascunsă din sălile de examen.

Fotografiile respective sunt însoțite de elemente specifice camerelor de filmare – cum ar fi data și ora înregistrării. Pe una dintre aceste fotografii se poate vedea ora 09:05, adică la câteva minute de la împărțirea subiectelor către candidați.

„În fiecare caz subiectele au ieşit în spaţiul public în timpul examenului”

Ligia Deca a spus că folosirea acestor tehnologii avansate este foarte greu de detectat de către comisii, dar subiectele nu au ieşit în spaţiul public înainte ca elevii să intre în săli, ceea ce înseamnă că nu a fost afectată integritatea acestor examene.

„Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasture. E vorba despre căşti care se află tot aşa la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către comisii. În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situaţii, însă, aşa cum spuneam, în fiecare caz subiecte au ieşit în spaţiul public în timpul examenului. Niciodată înainte ca elevii să intre în săli subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectată integritatea Evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat. Acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educaţiei am realizat anchetă şi s-au luat măsuri”, a transmis Deca.

Potrivit ministrului, se va face o analiză la nivelul instituţiilor statului pentru a vedea cum pot fi prevenite pe viitor astfel de lucruri. „Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestui tip de echipamente trebuie să găsim alte modalităţi de prevenţie”, a menţionat Ligia Deca, potrivit G4Media.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...