Campania de consultaţii gratuite „Sănătate pentru sateˮ a ajuns în judeţul Argeş (VIDEO)

Data:

Share post:

Sâmbăta, 15 iulie 2023 s-a desfășurat o nouă acțiune filantropică a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”. 120 de persoane din localitatea Căldăraru, județul Argeș, au fost consultate gratuit de medicii specialiști în: diabetologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, psihiatrie și ginecologie. Pe lângă consultații, localnicii au beneficiat de ecografii abdominale și de investigații EKG.

Membu al campaniei Sănătate pentru sate, Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, a menționat: “Suntem la o distanță de aproximativ 160 kilometri de București, am plecat dis de dimineață. Un efort considerabil al medicilor specialiști și al voluntarilor care și-au dedicat timpul liber din weekend ajutorării acestei comunități. Am reușit să aducem bucurie și speranță persoanelor de aici care se deplasează cu greu către orașe. Aproximativ 30 de km ar trebui să parcurgă vârstnicii din Căldăraru pentru a ajunge la un medic specialist dar și pentru a avea acces la aceste investigații medicale pe care noi le-am oferit astăzi. O echipă complexă de medici, o echipă care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le aveau persoanele care s-au prezentat la consultații. O activitate care a fost foarte apreciată de localnici, iar dincolo de vizita la un medic, a fost o vizita ca de la suflet la suflet.”

În cadrul campaniei de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin” mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou.

Dr. Camelia Sărăţeanu, medic gastroenterolog, a vorbit despre afecţiunile identificate la pacienţii examinați în cadrul campaniei: „Pacienții consultați astăzi au venit cu simptome digestive și au fost diagnosticați cu litiază biliară, formațiuni chistice intrahepatice și diferite grade de steatoză hepatică. Mulți pacienți prezentau boală de reflux gastroesofagian, simptomatologie dispeptica și tulburări de tranzit. De asemenea pacienții au beneficiat de consult cardiologic unde s-au diagnosticat afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, tulburări de ritm și boală cardiacă ischemică.

Mulți pacienți sufereau de diabet zaharat și au primit recomandări de la medicul diabetolog în privința unui stil de viață sănătos. Am avut printre noi și un medic psihiatru care a depistat diferite episoade depresive, unele chiar reactive la un eveniment neplăcut, poate chiar traumatizant, cum ar fi decesul unui membru în familie. Multe paciente au beneficiat și de examen ginecologic și mai ales de extrem de utila testare Babeș Papanicolau”.

13.000 de beneficiari ai campaniei Sănătate pentru sate

Printre cei care au susținut această inițiativă s-au numărat preoții celor 4 parohii ale comunei, conducerea școlii din localitate împreună cu autoritățile locale.

Preot Andrei Diaconescu, consilier eparhial – Sectorul social, ne-a declarat: „Relația noastră cu voluntarii este una strânsă și de fiecare dată când au putut să își pună în programul dumnealor o destinație argeșeană nu au ezitat să o facă și sunt convins că și pe viitor se va întâmpla același lucru. Dăm Slavă lui Dumnezeu că nu suntem uitați și că vedem bucuria din ochii pacienților până la urmă, pentru că ei sunt beneficiarii supremi și pentru asta facem tot ce ne stă în putință.”

Preot Marinel Ghiță, parohia Burdea, comuna Căldăraru, județul Argeș, a adăugat: „Mulțumim Patriarhiei Române, mulțumim Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și tuturor voluntarilor care, iată, au adus bucurie și speranță în sufletele celor care au fost consultați.”

Până în prezent, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au organizat 99 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani având aproximativ 13.000 de beneficiari.

Articole similare

Se cere demisia prefectului Ștefan Nicolae după ce a participat la mitingul neautorizat al PNL Slatina

PSD Olt cere demisia noului prefect Ștefan Nicolae, chiar în ziua în care acesta a depus jurământul. Președintele PSD...

Tânăr din Olt în comă după ce a încercat să-şi pună capăt zilelor. S-a aruncat de la etaj

Tragedie în judeţul Olt. Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, se zbate între viaţă şi moarte...

Un preot a primit acord pentru a candida din partea AUR la funcţia de primar

​Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la...

Femeie rănită în urma unui accident grav la Vâlcea

O femeie a ajuns astăzi la spital în urma unui accident grav petrecut în localitatea Călimănești, pe DN7,...