Care sunt simptomele care pot indica boala Alzheimer si care sunt stadiile acestei afectiuni

Data:

Share post:

In contextul in care un numar tot mai mare de persoane primesc diagnosticul de boala Alzheimer la nivel mondial, este important sa fie cunoscute principalele simptome asociate acestei afectiuni neurodegenerative. In acelasi timp, pacientii care sunt diagnosticati cu aceasta afectiune trebuie sa stie ca exista mai multe stadii.

 

Principalele simptome in cazul bolii Alzheimer

 

Primul simptom care poate fi asociat cu Alzheimer este dat de pierderile frecvente de memorie minore. De multe ori pacientii nu sunt speriati de astfel de episoade in prima faza. Insa daca boala avanseaza, o serie importanta de amintiri recente sunt pierdute de catre persoanele afectate de aceasta boala. Pierderile de memorie devin evidente in momentul in care o persoana nu recunoaste locurile familiare, uita numele persoanelor apropiate sau repeta de foarte multe ori aceeasi intrebare.

 

Rezolvarea cu dificultate a sarcinilor zilnice este un al doilea simptom. Aici sunt incluse atat sarcinile din viata profesionala, cat si sarcinile din viata personala. Practic bolnavii de Alzheimer nu mai sunt capabili sa indeplineasca nici cele mai simple lucruri care le au de rezolvat.

 

Simptome care pot fi asociate cu boala Alzheimer sunt si problemele de vedere. Este adevarat, aceste probleme nu sunt specifice doar acestei afectiuni neurodegenerative, dar persoanele care dezvolta aceasta afectiune manifesta dificultate in a citi, aprecieaza uneori gresit distantele si pot distinge gresit diferite elemente dintr-o imagine.

 

Schimbarile comportamentale se regasesc de asemenea in randul simptomelor Alzheimer. Un pacient diagnosticat sau nu cu Alzheimer poate prezenta schimbari semnificative de comportament si poate deveni dintr-o data apatic, anxios, depresiv, inactiv social si lipsit de incredere la adresa altor oameni, dar si cu o iritabilitate si agresivitate crescute la adresa altor oameni din jur.

 

Tot in randul simptomelor putem aminti si asezarea obiectelor in alte locuri decat cele obisnuite sau dificultatea majora in luarea deciziilor care vizeaza locuinta sau anumite sarcini casnice. Multe dintre aceste simptome sunt intalnite frecvent si in alte cazuri, fapt pentru care de multe ori aceste simptome sunt ignorate sau atribuite altor cauze.

 

In masura repetarii acestor simptome, se recomanda sa apelezi la un centru medical specializat in boala Alzheimer pentru o evaluare si eventual un diagnostic.

 

Care sunt stadiile bolii Alzheimer?

 

Daca in urma evaluarii de catre un specialist este pus diagnosticul de Alzheimer, atunci pacientul va primi si un stadiu al acestei afectiuni.

 

Forma lejera este diagnosticata din timp pentru ca pacientul se adreseaza specialistului inca din momentul in care apar primele dificultati cu gandirea si memoria. Acest stadiu este caracterizat prin afectarea usoara a memoriei pentru evenimente recente, rezolvarea cu greutate a sarcinilor complexe, modificari la nivelul personalitatii, dificultati de exprimare sau chiar pierderea unor bunuri de valoare.

 

Stadiul moderat este o forma moderata a dementa si se manifesta prin confuzie, pierderea memoriei si nevoia de ajutor pentru rezolvarea activitatilor zilnice. Forma severa se caracterizeaza printr-o functie mentala in declin continuu si pierderea capacitatii de a comunica coerent, dar si nevoia de asistenta zilnica pentru fiecare sarcina.

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...