Cât de dispus este politicianul care-i dă coșmaruri lui Viktor Orban să vorbească despre ce se întâmplă în Transilvania

Data:

Share post:

În trei luni de zile, Péter Magyar a reușit să coaguleze în jurul său o mișcare care a devenit a doua forță politică a țării și-i suflă în ceafă premierului Viktor Orban. El a discutat cu „Jurnaliști români” despre politica revizionistă în Transilvania, „misiunile de pace” și conflictul Ungariei cu UE.

Péter Magyar (43 de ani) este „copilul minune” al politicii maghiare și probabil singurul politician care i-a dat coșmaruri lui Viktor Orban, în ultimii 14 ani de când acesta conduce Ungaria.

De ce este Péter Magyar o veste proastă pentru Viktor Orban

De profesie avocat, el a făcut parte din cercul de putere al Fidesz și al lui Viktor Orban, fiind căsătorit cu ex-ministrul Justiției, Judit Varga, cu care are trei copii. Magyar cunoaște din interior metodele folosite de Orban pentru a ține Ungaria captivă a unui stat iliberal și nu se ferește să le folosească.

Spre deosebire de Viktor Orban, Magyar este un politician tânăr, în formă, care vorbește la perfecțiune bruxelleza, limba funcționarilor europeni, el petrecând mai mulți ani în capitala Belgiei, ca angajat al statului maghiar.

În spatele imaginii sale de „tânăr și neliniștit”, care aduce într-o oarecare măsură cu cea a liderilor USR de la noi, se ascunde însă un politician feroce. Poate chiar mai feroce decât Viktor Orban.

Reporterul „Adevărul”, prezent la o conferință de presă la Strasbourg, cu ocazia primei ședințe a noului Parlament European, a putut să-l vadă „în elementul lui”. El i-a „executat” cu sânge rece pe mai mulți jurnaliști maghiari, acuzându-i că fac parte din presa de propagandă a FIDESZ. Apoi, le-a răspuns, calm, la întrebări.

Politicianul care-i dă coșmaruri lui Viktor Orban, despre politica revizionistă a acestuia în Transilvania
I-am luat lui Magyar un scurt interviu la Strassbourg, cu ocazia primei întruniri a noului Parlament European. Partidul condus de acesta a obținut 7 locuri de europarlamentar, unul dintre acestea fiind rezervat pentru Magyar.

Am vorbit despre vizitele lui Orban în Transilvania și politica revizionista a acestuia, vizitele sale la Moscova și Beijing și războiul lui Orban cu UE.

Amintim că, în toamna lui 2022, a fost scandalul fularului cu Ungaria Mare, pe care Viktor Orban l-a purtat la un meci de fotbal. În harta de pe fular, Ungaria îngloba părți din România, Ucraina, Croația, Slovacia, Serbia și Austria. Iar în vara lui 2023, a fost controversata declarație de la Școala de vară de la Băile Tușnad în care Orban s-a amuzat de instrucțiunile primite de la autoritățile române cu privire la subiectele care ar trebui evitate în discursul său: „Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative din România. Eu cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi niciodată nu am declarat că acestea ar fi unități teritoriale românești.”Anul acesta, aflat în fața izolării în cadrul UE, Orban a evitat să facă declarații cu iz revizionist, rezumându-se la a transmite mesaje anti-europene. Asta nu înseamnă că Orban a renunțat la argumente cu iz revizionist pentru a-i convinge pe maghiarii din fostele provincii ale Ungariei Mari, acum cetățeni ai altor țări, dar cu cetățenie maghiară și cu drept de vot.

L-am întrebat pe Peter Magyar ce părere are despre această politică revizionistă a lui Viktor Orban.

„Nu aș vrea să comentez pentru că nu este politica noastră…Nu cred că Viktor Orban obține mai multe voturi din cauza politicii revizioniste în Transilvania”, a răspuns telegrafic principalul contracandidat al lui Orban, fără a dori să elaboreze pe marginea subiectului. La insistențele reporterului a cerut o altă întrebare. La fel ca Orban, Magyar promovează ideea unei Ungarii puternice în UE și care să se poziționeze ca un jucător important în politica internațională, chiar dacă asta înseamnă negocieri cu Rusia și China. Astfel, politicianul care-i dă coșmaruri lui Viktor Orban a fost reținut în a comenta politica revizionistă a acestuia în Transilvania, nedorind să-și piardă sprijinul alegătorilor din fostele provincii ale Ungariei Mari.

Magyar a fost chestionat despre auto-asumatul rol de mesager al păcii pe care-l poartă Orban la Moscova și Beijing, mișcare dur criticată de lideri europeni.

„Cred că Orban are posibilitatea de a negocia cu liderii țărilor mari, nu asta e problema. Problema din perspectiva UE este că nu a fost autorizat, nu a avut niciun mandat de la Uniunea Europeană să negocieze aceste probleme. Cred că răspunsul lui a fost clar: că negociază ca un premier maghiar, nu ca președinte al UE. El are posibilitatea și dreptul să negocieze cu președintele chinez, cu președintele rus, cu Donald Trump, deci asta nu este o problemă”, a răspuns Magyar.

Despre fondurile blocate ale Ungariei

În 2022, în urma măsurilor luate de Guvernul Orban care pun în pericol principiul statului de drept în Ungaria, Comisia Europeană a înghețat sume mari de bani din fondurile de coeziune. De asemenea, au fost înghețate fonduri importante din programul PNRR.

Comisia a cerut realizarea mai multor reforme care să asigure, în principal, independența justiției, respectarea drepturilor omului, libertatea presei, respectarea drepturilor minorităților.

În fața acestor măsuri, Ungaria a amenințat că blochează funcționarea UE și a reușit să obțină în decembrie 2023, deblocarea a 10 miliarde de euro.

În ianuarie 2024, circa 20 de miliarde de euro au rămas blocate de către Comisie.

Alte sume sunt eliberate în funcție de negocierile care au loc, în care votul Ungariei trebuie obținut.

Întrebat despre această situație, Magyar a susținut: „De mai bine de 5 ani a fost lansată această procedură a statului de drept împotriva Ungariei, și nimic nu s-a întâmplat… Guvernul Orban e tot aici: există niște audieri în Consiliu, dar nu e nimic serios. Nu cred că e o mișcare foarte inteligentă din partea UE de a lansa noi și noi proceduri împotriva Ungariei până când prima procedură nu va fi închisă, cu sau fără sancțiuni. Altfel e un pic ridicol și nu are niciun efect”.

Se poate observa că Magyar a ales să evite să adopte anumite poziții care ar putea fi folosite împotriva, mai ales având în vedere electoratul naționalist maghiar. El a subliniat de mai multe ori faptul că UE nu trebuie să impună sancțiuni care să afecteze poporul maghiar, ci să sancționeze, în schimb, Guvernul Orban.

De când s-a lansat în politică, la începutul anului, Magyar a trecut prin botezul focului în cadrul unei campanii de presă împotriva lui în care nu au existat lovituri interzise. Și cum în Ungaria, 90% din presă e controlată de Viktor Orban, nu i-a fost ușor deloc.

viktor orban

Peter Magyar a susținut o conferință pentru jurnaliștii maghiari. FOTO: Remus Florescu

Politicianul care-i dă coșmaruri lui Orban

Péter Magyar a reușit, cu o pregătire de numai trei luni de zile, și cu un partid mic, fără organizație națională, să devină a doua forță politică a țării.

Partidul TISZA a câștigat 29,6% (1,3 milioane de alegători) la alegerile pentru Parlamentul European din vară și 216.000 la alegerile pentru primăria Budapestei, terminând pe locul doi în ambele cazuri, ceea ce este fără precedent în politica maghiară.

Magyar a reușit să resusciteze partidul TISZA (Tisztelet és Szabadság Párt – Repsect și Liberate), o mică mișcare politică înființată în anii 2021 în orașul Eger. Pentru a putea participa la alegerile din vară, Magyar a trebuit să se alăture unui partid înregistrat, astfel că a ales Partidul TISZA datorită numelui și programului.

În condițiile în care FIDESZ controlează peste 90% din presa maghiară, pentru a-și face auzit programul Peter Magyar a plecat, din 17 aprilie până în ziua alegerilor pentru Parlamentul European, într-un turneu prin toată țară pentru a vorbi personal cu alegătorii. În multe locuri, el a reușit să atragă mulțimi neașteptat de mari, cum ar fi în orașul Győr, unde potrivit presei locale, nu a mai avut loc niciodată un eveniment politic atât de mare.

Un scandal de abuz sexual l-a adus pe scena politică maghiară

Magyar, descenend al unei familii cu tradiție în politică și drept, este absolvent de Drept și a ocupat mai multe posturi în cadrul guvernului Orbán. El a fost diplomat la Reprezentanța Permanentă a Ungariei pe lângă Uniunea Europeană la Bruxelles și din 2015 a condus echipa biroului prim-ministrului responsabilă de relațiile dintre guvern și Parlamentul European.

El a făcut, de asemenea, parte din consiliile de administrație ale mai multor companii de stat până în 2024, când a demisionat din toate funcțiile publice în urma unui uriaș scandal. S-a întâmplat după ce fosta sa soție a fost nevoită să demisioneze din postul de Ministru al Justiției, în urma unui scandal de corupție care a zguduit Ungaria.

Peter Magyar a intrat pe scena politică maghiară după scandalul în care președinta Ungariei, Katalin Novák, a grațiat un bărbat care a încercat să forțeze victimele unui abuz sexual să-și retragă plângerile în instanță.

Este vorba despre fostul director adjunct al unui orfelinat, care fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare plus o interdicție timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului instituției în încercarea de a-i forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile de abuz sexual.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Soția lui Magyar, Judit Varga, în calitate de ministru al Justiției, a trebuit să semneze și ea actele de grațiere și, prin urmare, a fost complice la scandal.

A publicat înregistrăile în care soția sa a suținut că face parte dintr-un guvern mafiot

În februarie 2024, în fața unui uriaș scandal Orban a intervenit: atât președinta Ungariei, Katalin Éva Novák, cât și Judit Varga, ministrul justiției, au demisionat.

Acesta a fost momentul în care Magyar a intrat în scenă, deși divorțase de soția sa în 2023. Judit Varga l-a acuzat de mai multe ori de violențe împotriva ei, acuzații care au fost promovate pe toate canalele media controlate de FIDESZ. Magyar a negat că a fost agresiv cu soția sa.

Magyar a organizat primul protest vis-a-vis de corupția din Ungaria într-o zi simbolică, pe 15 martie, începutul Revoluției maghiare din 1848.

După aceasta, el însuși a provocat încă un scandal pentru guvern, deoarece a publicat o înregistrare audio legată de cazul de corupție Schadl-Völner care implică doi oficiali superiori, György Schadl, președintele Biroului executorilor judecătorești din Ungaria, și Pál Völner, membru în Parlament, secretar de stat al Ministerului Justiției și ministru adjunct al justiției.

În înregistrare – o discuție dintre el și fosta sa soție – ministrul Justiției la acea vreme – aceasta din urmă a admis că documentele referitoare la proces au fost modificate la ordinele guvernului. Ea a mai susținut că face parte dintr-un guvern mafiot.

Conform acuzațiilor, Schadl l-a mituit în mod regulat pe Völner, plătindu-i în total cel puțin 200.000 de euro, pentru a asigura numirea executorilor judecătorești aleși de Schadl, în schimbul unor comisioane.

Articole similare

Cristoiu despre viitorul președinte. Candidatul care a dat peste cap toate calculele

Ion Cristoiu este de părere că Nicolae Ciucă va reuși să crească în sondaje și să obțină cele...

Victor Ponta: PNL riscă totul cu Ciucă, PSD rămâne disciplinat

Victor Ponta a analizat în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „E adevărat?”, moderată de Ionuț Cristache...

Nicuşor Dan își dorește ca „Dreapta” să propună un proiect pentru o guvernare comună. „Problema nu este numele primului ministru”

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, s-a declarat îngrijorat de faptul că partidele de dreapta nu se coalizează la nivel...

Lista candidaţilor PSD pentru Bucureşti sunt stabilite „în proporţie de 90%”. Surpriză de proporţii: Piedone negociază un post pe lista de senatori a social-democraţilor

Conducerea PSD Bucureşti a stabilit “în proporţie de 90%” listele de pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Printre cei...