Consiliul Local a aprobat, miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Slatina pentru anul 2024. Înainte de şedinţa legislativului local, primarul Emil Moţ a făcut o prezentare a proiectului.
Edilul a trecut în revistă principalele capitole de investiţii ale municipalităţii, în acest an. Emil Moţ a declarat că bugetul acoperă cheltuielile de funcţionare, dar prevede şi o sumă importantă pentru investiţii. La acest capitol, sume consistent vin din finanţări europene.
„Bugetul municipiului Slatina are o valoare totală de 449.430.000 lei. În bani vechi înseamnă undeva la peste patru mii de miliarde. Bugetul se compune în felul următor: total venituri – 376.658.000 lei, la care se adaugă un excedent de 72.772.000 lei. Excedentul provine din banii pe care nu i-am cheltuit anul trecut. Sunt anumite lucrări care nu sunt finalizate, sunt anumite facturi care nu au fost depuse şi excedentul se rostogoleşte din anul 2023, în anul 2024. Un lucru este clar şi cert, am asigurat tot ce înseamnă cheltuieli salariale şi cheltuielile pe bunuri şi servicii. Adică, Primăria, în anul 2024, nu va avea nicio problemă în ceea ce priveşte plata salariilor şi a ceea ce înseamnă birotică.
Investiţiile înseamnă undeva la 1,2 miliarde lei, doar din banii noştri. În schimb, avem mai multe de 9 miliarde lei fonduri europene”, a declarat Emil Moţ.
Aproximativ 20 de milioane lei au fost alocaţi, în acest an, pentru asfaltarea străzilor afectate de lucrările de modernizare a sistemului de apă şi canal din oraş.
„Anul acesta vom face un contract-cadru pentru reaparaţii şi absolut fiecare stradă afectată de aceste lucrări va fi refăcută de la zero. Cu această ocazie vreau să vă solicit răbdare, pentru că totul va reveni la forma iniţială”, a asigurat edilul.
Totodată, în acest an va fi finalizată reabilitarea străzii Oituz
În ceea ce priveşte învăţământul, un proiect important pe care municipalitatea îl finalizează în acest an este crearea de terenuri de sport multifuncţionale, cu nocturnă, la Şcoala „Nicolae Iorga”, Şcoala „Vlaicu Vodă” şi Şcoala Nr. 3. Sumele neccesare acestor investiţii au fost alocate deja de primărie, prin proiectul de buget.
„În 2023, am făcut trei studii de fezabilitate pentru terenuri de sport la trei unităţi de învăţământ din oraş. Ştim baza sportivă de la Şcoala Nr.5, iar aceasta va fi reabilitată total, cu tribune, teren de fotbal, teren de handbal, mese de teqbal, plus noi locuri de parcare în zonă. Alocarea este de 5 milioane de lei. De asemenea, la Şcoala Nr. 3, alocăm 3 milioane de lei. Dăm gardurile jos, pentru că terenul e al nostru, şi facem terenuri de baschet, de fotbal, de handbal, plus supralărgire străzii cu locuri de parcare. Redăm aceste terenuri tuturor copiilor din Slatina. În plus, toate vor avea nocturnă. La Şcoala Nr. 7, „Vlaicu Vodă”, am identificat un teren care este al Primăriei şi acolo vom face un nou teren multifuncţional pentru toţi copiii din Slatina. Am alocat două milioane de lei pentru acest proiect. Aceste proiecte sunt începute din vară, ştiţi procedura, dar din punctul meu de vedere, undeva la sfârşitul toamnei, aceste terenuri vor fi funcţionale. După ce a fost aprobat bugetul, dăm drumul la procedura de licitaţie”, a mai declarat Emil Moţ.
La capitolul şcoli, primăria alocă fonduri instalarea de panouri fotovoltaice la încă şapte unităţi de învăţământ din municipiu.
Şi în acest an municipalitatea continuă să subvenţioneze transportul în comun pentru elevi, stundenţi şi pensionari.
Totodată, se va continua programul de reabilitare termică a blocurilor de locuit. A fost alocată suma de 5 milioane lei pentru proiecte, 54 de blocuri fiind pe listă în acest an. Din 2020 şi până acum, 164 de noi imobile au fost reabilitate termic.