Ce ne aşteaptă după furtuni şi inundaţii. Prognoza meteo pentru următoarele zile

Data:

Share post:

Meteorologii avertizează că după furtunile din ultimile zile vor urma perioade aproape caniculare. Zona de sud-vest a ţării a fost expusă la o serie de intemperii, acum vin căldurile. 

Directorul ANM, Elena Mateescu, a prezentat care au fost zonele cele mai afectate de furtuni şi ploi în ultima perioadă.

“Zonele cele mai afectate sunt zonele din partea din sud-vestul ţării. Din 22 mai şi până ieri dimineaţă ANM a emis zilnic şi actualizat alerte meteorologice de cod galben, portocaliu şi chiar roşu. În aceste zone am avut cantităţi de apă de peste 200 – 255 de litri pe metru pătrat într-un interval mai mic de o lună. Adică de două până la trei ori peste normalul climatologic din punctul de vedere al cantităţilor de precipitaţii pentru aceste zone şi pentru aceste perioade. Din intervalul 12 până în 16 iunie am avut în vigoare în mai puţin de cinci zile două avertizări meteorologice generale de cod roşu pentru acelaşi areal. De asemenea, cantităţile au depăşit punctiform 155 de litru pe metru pătrat. În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Alba, Timiş, Arad, Dolj, Olt, am avut cantităţile cele mai mari de precipitaţii”, a declarat Elena Mateescu.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Şefa ANM a continuat şi a precizat şi cum va fi vremea pentru perioada următoare.

“Trebuie să ne pregătim pentru regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta. Astăzi nu vom mai emite, posibil şi mâine o alertă meteorologică pentru fenomene de instabilitate accentuată, alertă generală, cu siguranţă, este posibil să mai fie în vigoare pentru intervale scurte de timp acele mesaje de tip nowcasting, dacă la nivel local mai putem consemna cantităţi pe secvenţe scurte de timp în mai puţin de o jumătate de oră de 15 – 25 litri pe metru pătrat. Astăzi posibil averse în special în zona montană, dar la nivel local şi partea de est şi sud-est a ţării, mâine în special în zona montană, de asemenea, în centrul, estul şi sud –estul ţării şi ceea ce este de interes pentru următoarele zile până la sfârşitul săptămânii regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta”, a explicat Mateescu.

Vine canicula

Directorul ANM a mai menţionat că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă.

“Astăzi posibil să consemnăm valori între 23 până la 32 de grade, mâine, de asemenea, un ecart între 24 până la 33 de grade pentru ca vineri, posibil şi sâmbătă să avem primele zile în maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă – 34 de grade, dar vom discuta şi de un disconfort termic accentuat în creştere pentru că este multă umezeală în atmosferă şi în condiţiile în care şi temperaturile sunt în creştere corpul uman va resimţi mai multe grade în plus faţă de ceea ce consemnăm cu siguranţă în condiţii standard”, a mai afirmat Elena Mateescu, conform News.ro.

Articole similare

Procesul lui Vlad Pascu: Judecătoarea a întrebat dacă tânărul mort în accident este în sală (VIDEO)

Magistratul din Mangalia care judecă accidentul din 2 Mai în care Vlad Pascu a ucis doi adolescenți a...

Produs alimentar retras de urgenţă din magazine din cauza conţinutului periculos

Un sortiment de biscuiţi vânduţi în hipermarketurile Lidl a fost retras de urgenţă de pe rafturi. Compania a...

GRAV accident rutier pe Valea Oltului, în Vâlcea. Intervine elicopterul SMURD

Traficul rutier este blocat total pe drumul naţional DN7, în localitatea Câineni, din judeţul Vâlcea, din cauza unui...

Bebeluş mort în drum spre spital. Familia spune că avea simptome de viroză

Un bebeluş, în vârstă de doar şase luni şi-a pierdut viaţa în ambulanță, în drum spre spital. Familia fetiței...