Cine sunt noii şefi ai PNL Timiş şi PNL Timişoara. Ce legături au Vasile Blaga şi Cristian Buşoi cu Timişoara

Data:

Share post:

Vasile Blaga şi Cristian Buşoi sunt noii şefi ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, potrivit unei decizii a Biroului Permanent Naţional al PNL. Ce legături au cei doi cu Timişoara? Ambii sunt absolvenţi ai unor facultăţii din Timişoara, având în spate şi mandate de parlamentari de Timiş. Amândoi sunt acum europarlamentari, dar niciunul nu mai este pe lista PSD – PNL pentru alegerile din iunie. Ca atare, ambii vor încerca să fie pe listele de Timiş la alegerile parlamentare.

Vasile Blaga unul dintre cei mai experimentaţi politicieni români

Absolvent al Politehnicii Timişoara, Vasile Blaga, unul dintre cei mai experimentaţi politicieni români, şi-a început cariera politică chiar în 1990, atunci când a fost ales deputat de Bihor pe lista Frontului Salvării Naţionale. Un an mai târziu devenea membru fondator al Partidului Democrat, deținând funcția de președinte al Organizației Județene Bihor a PD între 1991 şi 1997. Vasile Blaga a îndeplinit funcțiile de prefect de Bihor (1991-1993) și apoi de director general la Direcția Regională Vamală Oradea (1993-1996). A revenit în parlament ca senator în 1996. Între anii 1997-2001 a îndeplinit funcția de Secretar General al PD.

După alegerile parlamentare din noiembrie 2004, ajunge ministru de Interne în Guvernul Tăriceanu, fiind înlocuit din funcție pe 5 aprilie 2007, odată cu ieșirea Partidului Democrat de la guvernare. Revine mnistru de Internbe în decembrie 2009, demisioanând un an mai tîrziu

În anul 2005, este ales în funcția de secretar general al Partidului Democrat.

În noiembrie 2011, a fost numit la conducerea Senatului României. În 2012 a fost ales senator de Timiş, deşi a obţinut pe colegiul său doar 25,37% din voturi, în timp ce candidatul USL, Matei Suciu, a fost votat într-un procent de 53,59 %.

În pofida opoziţiei lui Traian Băsescu, a fost ales preşedinte al PDL în 30 iunie 2012, funcţie pe care a deţinut-o până în 2014. După fuziunea cu PNL a fost co-preşedinte al PNL până după alegerile parlamenatre din 2016. A devenit europarlamentar în 2019, dar acum n-a prins loc pe lista PSD-PNL de europarlamentare.

De-a lungul vieţii a fost acuzat, de mai multe fapte de corupţie, dar a câştigat toate procesele.

Vasile Blaga

Unul dintre cei mai bogaţi politicieni români

Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, Cristian Buşoi a devenit în 2001 preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Timiş. La alegerile din 2004 ajunge deputat de Timiş pe lista Alianţei DA. În 2009, timp de cinci luni, a fost preşedinte al PNL Timiş. Din iunie 2009 până în 2014 a fost vicepreşedinte al PNL Timiş. La nivel naţinal a avut funcţiile de secretar general, prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte al PNL. În iunie 2017, deşi susţinut de preşedintele Klaus Iohannis, a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al PNL în faţa lui Ludovic Orban. Este membru al Parlamentului European din 2007, cu excepţia unei scurte perioade de timp, în 2014, când a fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Este considerat unul dintre cei mai bogaţi politicieni români, stând în spatele ami multor afaceri, mai ales în domeniul sanitar. În Timişoara, în perioada lui Nicolae Robu, firma protejată de el, Tradecomia, a avut mai multe contracte cu primăria. Doi fini ai lui Bușoi au dat un tun de 77 de milioane de lei la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru un teren ale cărui drepturi litigioase le-au cumpărat cu doar 290.000 lei.

Articole similare

Femeie şi copil de doi ani, spulberaţi de o maşină pe trecerea de pietoni, în Slatina. Copilul a decedat la spital, şoferul a fost...

Doar o pedeapsă cu suspendare au decis judecătorii pentru şoferul în vârstă de 54 de ani, din Scornicești,...

Femeie militar, arestată după ce și-ar fi bătut crunt fetiţa de doar două luni

O angajată a Ministerului Apărării Naționale acuzată că și-ar fi agresat propria fetiță, un bebeluș de două luni,...

Adolescentă izolată după un viol, în timp ce presupusul agresorul, fost primar, umblă liber

Situaţie revoltătoare într-o comună din judeţul Botoşani. După ce zilele trecute fostul primar al localităţii  Viişoara a fost...

Bărbat din Olt, ucis cu brutalitate. Un consătean a intrat pest el în casă şi l-a lovit cu o bâtă în cap, până n-a...

Un bărbat din Valea Mare a fost condamnat la nouă ani de închisoare, după ce l-a ucis pe...