Ciucă demisionează vineri. UDMR ameninţă iar că iese de la guvernare

Data:

Share post:

Premierul Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze vineri din funcţie, potrivit calendarului stabilit la negocierile pentru rotativa guvernamentală. 

Cu trei zile, însă, înainte de schimbare, negocierile pentru noul cabinet sunt în impas. Discuțiile s-au blocat după ce PSD a cerut ferm Ministerul Transporturilor, iar liberalii au pretins Dezvoltarea și Mediul de la UDMR. Dacă pierd cele două ministere, liderii de la UDMR au sugerat că vor ieși de la guvernare. În ciuda acestui blocaj, premierul Nicolae Ciucă spune că va respecta programul asumat și că vineri își va da demisia.

Negocieri suspendate din cauza grevei profesorilor

Greva profesorilor a suspendat negocierile pentru formarea guvernului, dar nu și discuțiile din interiorul partidelor. Premierul Nicolae Ciucă a spus în mai multe rânduri că își va da demisia pe 26 mai, adică vineri, când este programată ședința de guvern. Surse care au participat la negocieri susțin că liberalii ar vrea pentru președintele partidului funcția de ministru al Dezvoltării. Nicolae Ciucă a declarat ca nu își dorește funcția, dar a confundat Ministerul Digitalizarii cu cel al Dezvoltării.

„Cineva din presă m-a întrebat dacă mă duc la Ministerul Dezvoltării. Mi-a rămas acolo într-un sertăraș. Ei, nu merg. Și în felul ăsta cred că am și șters chestiunea din memorie, ca atare era vorba de Ministerul Digitalizării”, a spus Nicolae Ciucă.

Surse din partid nu exclud însă ca liberalii să ceară totuși UDMR să le cedeze Dezvoltarea pentru ca, la acest portofoliu care gestionează relația cu primarii din toată țara, să meargă actualul ministru al Internelor, iar la Interne să se instaleze Nicolae Ciucă.

Și PSD are mandat ferm pentru menținerea Ministerului Transporturilor. Potrivit protocolului asumat acum un an și jumătate, acest minister trebuia cedat liberalilor. Social-democrații pretind însă că, după ce au convenit reducerea de la 20 la 18 a numărului de portofolii, ce este scris în protocol nu mai este valabil.

UDMR ar urma să primească Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului

Surse politice susțin că, la reluarea discuțiilor, UDMR ar putea primi Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului. Nu este exclus însă ca liberalii să ceară ei portofoliul deținut acum de Tánczos Barna. Doar că fără dezvoltare și fără mediu, susțin aceleași surse, UDMR a amenințat că va ieși de la guvernare.

Negocierile pentru formarea guvernului vor fi finalizate după ce vor avea și girul președintelui Klaus Iohannis, potrivit stirileprotv.ro.

Articole similare

Medic dat afară de spital după ce o gravidă a murit pe patul de spital

Decizie drastică luată de conducerea celui mai mare spital din Moldova, în cazul medicului ginecolog Mariana Pitrop. La...

Rute de ocolire stabilite după închiderea unui tronson al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Traficul rutier se închide, începând de luni, pe porţiunea Drumului Expres Craiova-Piteşti cuprinsă între nodul rutier de la...

Vlad Voiculescu este urmărit de DNA în Dosarul Vaccinurilor

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie....

Bărbaţi arestaţi pentru afaceri cu ploşniţe. Au păcălit zeci de bătrâni

Doi bărbați au fost arestați în Franța, după ce ar fi înșelat persoane în vârstă, determinându-le să plătească...