Comasarea alegerilor, subiect arzător în coaliție. Ciolacu și Ciucă negociază față în față

Data:

Share post:

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă stau față în față, la această oră, într-o nouă ședință a coaliției de guvernare, PSD – PNL. Însoțiți de principalii lideri ai celor două partide, cei doi caută să ajungă la un acord cu privire la calendarul electoral și, eventual, la comasarea alegerilor.

Calendarul electoral pentru anul în curs este subiectul arzător pe care liderii PSD și PNL îl discută la această oră. Delegațiile celor două formațiuni, conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, negociază, inclusiv, comasarea alegerilor.

Calendarul electoral negociat în coaliție

Politicienii partidelor de coaliție încearcă să ajungă, într-o nouă ședință, la un acord cu privire la alegerile din acest an. Liberali și social-democrații negociază calendarul electoral 2024, dar și eventuale propuneri de comasare a alegerilor. Varianta asupra căreia au căzut de acord politicienii coaliției este ca alegerile europarlamentare să aibă loc odată cu cele locale.

De altfel, până în 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei, localele aveau loc la finalul primăverii sau la începutul verii. Deci, odată cu această comasare s-ar reveni la calendarul electoral anterior.

În ipoteza în care PNL și PSD vor ajunge la o înțelegere pe tema comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, calendarul electoral va debuta pe 9 iunie. Este data luată în calcul pentru europarlamentare conform calendarului stabilit la nivelul UE. În acest context, alegerile locale vor fi decalate raportat la precedentele, care s-au desfășurat în luna septembrie.

Ciucă

PNL și PSD trag speranțe la locale

Politicienii coaliției trag speranță că marea majoritate a primarilor și aleșilor locali își vor reînoi mandatele. Astfel, consideră ei, calendarul electoral nu va afecta foarte mult transferul de putere în administrația locală. PNL își dorește comasarea alegerilor pentru a-și maximiza rezultatele. În astfel de cazuri, se spune, partidele mari cu mai mulți candidați la locale, au șanse să obțină rezultate bune per total.

Liberalii au încercat să-i determine pe colegii din PSD să accepte comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale. Astfel, cred ei, candidatul PNL, cel mai probabil Nicolae Ciucă, ar avea șanse mai mari să ajungă în turul al doilea. Social-democrații s-au opus, considerând că este un risc pentru propriul candidat.

Ei au venit cu o contra-propunere: calendarul electoral să debuteze cu alegerile locale și europarlamentare, comasate pe 9 iunie. O astfel de propunere este agreată de conducerea actuală a PNL. Aceasta deoarece un rezultat bun la europarlamentare, de așteptat, având în vedere implicarea mai consistentă a candidaților la locale, ar oferi o gură de aer actualei conduceri.

Un rezultat slab, sub 20% ar putea provoca un cutremur în Partidul Național Liberal, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut. Iar actuala conducere și-ar putea pierde funcțiile.

Calendarul electoral nu este pe placul opoziției

Partidul AUR și Alianța Dreapta Unită nu este de acord cu comasarea alegerilor. Formațiunea condusă de George Simion, dată cu șansa a doua, după PSD, la alegerile din acest an, nu-și dorește așa ceva. Partidul AUR preferă calendarul electoral în care fiecare rând de alegeri se desfășoară unitar. Acest lucru ar da șanse mai mari partidului la parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

AUR nu are foarte mulți primari și consilieri, deci nu se poate baza pe o mașinărie care să-i împingă candidații mai în față.

Ciucă

De cealaltă parte, Alianța Dreapta Unită (ADU), care se confruntă cu aceeași problemă, consideră „o ticăloșie” comasarea alegerilor. Politicienii ADU amenință că vor ataca la CCR calendarul electoral, dacă alegerile vor fi comasate.

„Vom ataca prin orice mijloc legal la dispoziţia noastră o astfel de decizie, este o decizie care scoate România din rândul ţărilor civilizate”, a spus Cătălin Drulă.

Articole similare

Se cere demisia prefectului Ștefan Nicolae după ce a participat la mitingul neautorizat al PNL Slatina

PSD Olt cere demisia noului prefect Ștefan Nicolae, chiar în ziua în care acesta a depus jurământul. Președintele PSD...

Tânăr din Olt în comă după ce a încercat să-şi pună capăt zilelor. S-a aruncat de la etaj

Tragedie în judeţul Olt. Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, se zbate între viaţă şi moarte...

Un preot a primit acord pentru a candida din partea AUR la funcţia de primar

​Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la...

Femeie rănită în urma unui accident grav la Vâlcea

O femeie a ajuns astăzi la spital în urma unui accident grav petrecut în localitatea Călimănești, pe DN7,...