Concurenţă pentru Revolut şi alte aplicaţii de bankig: în Slatina încă se mai face bişniţă cu valută, ca în anii ’90

Data:

Share post:

În plină epocă a digitalizării, cu o abundenţă de aplicaţii de banking, transfer fonduri sau schimb valutar, în municipiul Slatina încă se mai practică schimbul valutar la „bişniţarii” care îşi fac veacul în centrul oraşului. Deşi este ilegal, poliţiştii nu pot interveni din cauza lipsei legislaţiei, dar spun că organizează acțiuni aproape lunar pentru prevenirea şi descurajarea fenomenului.

Ridicaţi în anii trecuţi în mai multe rânduri de poliţie, valutiştii revin de fiecare dată, în locul cunoscut de slătineni, încă din anii ’90. Şi nu duc lipsă de clienţi. Oamenii vin chiar cu autoturismul şi ca la un „drive-in” schimbă valută prin geamul maşinii.

Valutiştii sunt foarte populari printre cei care vor să schimbe euro, dolari sau altă valută, iar oamenii sunt obişnuiţi să apeleze la serviciile lor, deoarece practică un curs sub casele valutare sau bănci.

Bişniţarii nu se feresc nici să-şi facă noi clienţi şi-i abordează pe cei care trec prin centrul Slatinei, în zona fostului magazin „Vacanţa”.

Ridicaţi de poliţie, în mai multe rânduri, dar fenomenul n-a fost stopat

Când i-au săltat, în trecut, valutiştii doar au fost legitimaţi de poliţişti şi li s-a confiscat valuta pe care o aveau asupra lor, o mică parte din banii pe care îi învârt în fiecare zi.

Pentru prima dată, din anii ’90, valutiştii din zona fostului magazin Vacanţa din Slatina au fost săltaţi de poliţişti, în ianuarie 2013. Măsura a fost dispusă de fostul şef al IPJ, Mihai Pruteanu, venit interimar la conducerea Poliţiei Olt. El povestit cum, în timp ce mergea cu maşina, a fost uimit când a văzut cum valutiştii operează la liber, în plină zi, pe stradă. El a fost întrebat de ziarişti şi dacă, cumva, a fost acostat pentru a schimba valută.

Valutiştii au fost conduşi la poliţie, unde au dat declaraţii în legătură cu activitatea lor. De asemenea, poliţiştii le-au inspectat şi autoturismele.

La acea dată, IPJ Olt a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine, doi poliţişti aflându-se în permanenţă în zona în care activau bişniţarii. Acest fapt nu i-a descurajat însă, ei mutându-se câteva sute de metri, dar rămânând în centrul oraşului. După câteva luni, dispozitivul poliţiei a încetat, iar valutiştii şi-au reluat locul obişnuit.

Timp de aproape cinci ani, ei nu au mai fost „deranjaţi” de oamenii legii, până în iunie 2018. Atunci, doi valutişti din Slatina, surprinşi în flagrant în timp ce desfășurau activități de schimb valutar fără autorizație, au fost săltaţi de poliţiştii pentru Investigarea Criminalităţii Economice. Ei au fost conduşi la sediul poliţiei, amendaţi şi li s-au confiscat banii.

În februarie 2019, alţi doi valutişti din Slatina au fost amendaţi cu 10.000 de lei, iar sumele găsite asupra lor au fost confiscate. poliţiştii au confiscat, atunci, 1.000 de euro şi 2.100 de lei, sume ce erau folosite la activitatea ilicită.

Nici această acţiune nu i-a descurajat pe bişniţarii din Slatina.

Veterinarul valutist, în atenţia ANI

Printre valutiştii din Slatina s-a numărat şi un medic veterinar din cadrul DSVSA Olt, Teodor Bogdan Gogioman.

Acesta a ajuns în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, care a constatat diferenţe între averea dobândită şi veniturile realizate.

În cazul medicului veterinar cu atribuţii de control în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, inspectorii de integritate au constatat o diferenţă nejustificată, identificată în perioada 2007-2009, în valoare de 268.694 lei, adică aproximativ 71.843 euro.

În această situaţie, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Craiova.

Ce poate face Poliţia? Citeşte în PRESShub

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...