Conducerea IPJ Olt, explicaţii despre existenţa fenomenului de bişniţă în Slatina. Valutiştii, o prezenţă de decenii în centrul oraşului

Data:

Share post:

Conducerea IPJ Olt a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce în Slatina încă mai există un fenomen specific anilor ’90, bişniţa cu valută. Ridicaţi în anii trecuţi în mai multe rânduri de poliţie, valutiştii revin de fiecare dată, în locul cunoscut de slătineni, încă din anii ’90.

Şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), Dan Nicu, a declarat că un act legislativ care era folosit în aceste cazuri a fost abrogat, iar în loc nu a apărut nicio lege nouă. Astfel, poliţiştii nu prea au cum să intervină pentru a stopa fenomenul.

„Este destul de complicat din punct de vedere al probaţiunii să constaţi infraţciunea, adică trebuie să desfăşori nişte activităţi destul de calificate şi spaţiul de acolo nu ne permite. Am încercat şi când era domnul inspector şef la conducerea Serviciului, şi acum. Ca să nu vă mai spun că mai avem un impediment, în sensul că a fost abrogată o lege pe care noi o foloseam foarte des, acum câţiva ani, Legea 12/1990, şi încă nu a fost emis un nou act normativ de genul ăsta. Aşa că vă spun că, la momentul ăsta, chiar nu am ce să le fac”, a declarat Dan Nicu.

El a fost contrazis însă de inspectorul şef al IPJ Olt, Ionuţ Ilinca, care spune că persoanele neautorizate care schimbă valută în centrul Slatinei pot fi acuzate de evaziune fiscală, deoarece nu-şi declară veniturile.

„Activităţile desfăşurate de anumite persoane care schimbă valută în mod ilegal, pot fi încadrate la evaziune fiscală. Legea bancară prevede interdicţia de a efectua schimbul valutar, însă noi putem acţiona pe Legea evaziunii fiscale. Aici se pot încadra, pentru că ei obţin nişte venituri pe care nu le declară. Dar o încadrea ca infracţiune directă „schimb ilegal de valută” nu este reglementată. Avem la îndemână acest instrument, iar din câte ştiu există şi un proiect pentru emiterea unei noi legi care să vină în locul celei abrogate. Însă, poate fi reglementat mai bine acest domeniu”, a declarat Dan Nicu.

Ridicaţi în anii trecuţi în mai multe rânduri de poliţie, valutiştii revin de fiecare dată, în locul cunoscut de slătineni, încă din anii ’90. Şi nu duc lipsă de clienţi. Oamenii vin chiar cu autoturismul şi ca la un „drive-in” schimbă valută prin geamul maşinii.

Valutiştii sunt foarte populari printre cei care vor să schimbe euro, dolari sau altă valută, iar oamenii sunt obişnuiţi să apeleze la serviciile lor, deoarece practică un curs sub casele valutare sau bănci.

Bişniţarii nu se feresc nici să-şi facă noi clienţi şi-i abordează pe cei care trec prin centrul Slatinei, în zona fostului magazin „Vacanţa”.

Ridicaţi de poliţie, în mai multe rânduri, dar fenomenul n-a fost stopat

Când i-au săltat, în trecut, valutiştii doar au fost legitimaţi de poliţişti şi li s-a confiscat valuta pe care o aveau asupra lor, o mică parte din banii pe care îi învârt în fiecare zi.

Pentru prima dată, din anii ’90, valutiştii din zona fostului magazin Vacanţa din Slatina au fost săltaţi de poliţişti, în ianuarie 2013. Măsura a fost dispusă de fostul şef al IPJ, Mihai Pruteanu, venit interimar la conducerea Poliţiei Olt. El povestit cum, în timp ce mergea cu maşina, a fost uimit când a văzut cum valutiştii operează la liber, în plină zi, pe stradă. El a fost întrebat de ziarişti şi dacă, cumva, a fost acostat pentru a schimba valută.

Valutiştii au fost conduşi la poliţie, unde au dat declaraţii în legătură cu activitatea lor. De asemenea, poliţiştii le-au inspectat şi autoturismele.

La acea dată, IPJ Olt a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine, doi poliţişti aflându-se în permanenţă în zona în care activau bişniţarii. Acest fapt nu i-a descurajat însă, ei mutându-se câteva sute de metri, dar rămânând în centrul oraşului. După câteva luni, dispozitivul poliţiei a încetat, iar valutiştii şi-au reluat locul obişnuit.

Timp de aproape cinci ani, ei nu au mai fost „deranjaţi” de oamenii legii, până în iunie 2018. Atunci, doi valutişti din Slatina, surprinşi în flagrant în timp ce desfășurau activități de schimb valutar fără autorizație, au fost săltaţi de poliţiştii pentru Investigarea Criminalităţii Economice. Ei au fost conduşi la sediul poliţiei, amendaţi şi li s-au confiscat banii.

În februarie 2019, alţi doi valutişti din Slatina au fost amendaţi cu 10.000 de lei, iar sumele găsite asupra lor au fost confiscate. poliţiştii au confiscat, atunci, 1.000 de euro şi 2.100 de lei, sume ce erau folosite la activitatea ilicită.

Nici această acţiune nu i-a descurajat pe bişniţarii din Slatina.

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...