Cum să obții o cultură de cartofi rentabilă – 7 factori care influențează producția

Data:

Share post:

Vrei să maximizezi producția de cartofi și să obții cel mai bun randament al culturii? Pe lângă respectarea condițiilor de plantare, pentru a crește productivitatea culturii și calitatea recoltelor este importantă adoptarea unor bune practici agricole când vine vorba de cultivarea cartofului. Iată 7 factori cu impact major în creșterea producției de cartofi și obținerea unor culturi sănătoase, de calitate, cu performanțe record.

1.   Alege soiul și terenul potrivite

Cartoful se adaptează bine la toate tipurile de sol, dar se dezvoltă optim pe solurile reavăne, zvântate, ușor acide, cu pH de 5,5-6. Plantarea se face când temperatura solului este de peste 5-6 grade Celsius. În ceea ce privește alegerea soiului potrivit, tipurile de cartofi admise pentru cultură în România se împart în: soiuri extratimpurii, timpurii, semitimpurii, semitârzii și târzii. Conform Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2022, în țara noastra se cultivă următoarele soiuri de cartofi:

  • Albinoara;
  • Armonia;
  • Brașovia;
  • Cosiana;
  • Gared;
  • Coval;
  • Neil;
  • Nemere;
  • Redsec;

2.   Ține cont de perioada de vegetație și de calitatea soiurilor

Alegerea unui soi de calitate influențează cu 40-60% producția de cartofi, indiferent de condițiile de cultivare, potrivit lucrării „Fitotehnie – Plante tehnice tuberculifere și rădăcinoase”, Vol. II (Valeriu Tabără, 2005). Înainte de plantare, ține cont de modul de utilizare sau scopul cultivării cartofilor. Perioada de vegetație, care variază între 90 și 130 de zile, influențează producția, atât cantitativ, cât și calitativ.

3.   Recoltează cartofii la momentul oportun

Vrei să știi cand se recolteaza cartofii? Momentul oportun pentru recoltare este atunci când tuberculii au peste 30 de grame și coaja se exfoliază ușor, iar solul este uscat, lipsit de precipitații. Nerecoltarea cartofilor la timp favorizează apariția putregaiurilor și a gândacilor din Colorado care vor vâna toți tuberculii rămași în pământ.

4.   Respectă tehnologia de cultivare

Respectarea tehnologiei de cultivare este esențială pentru obținerea unor culturi sănătoase, de calitate. Adoptarea unor bune practici agricole, precum pregătirea adecvată a terenului, fertilizarea, irigarea, igienizarea culturii și aplicarea măsurilor fitosanitare garantează fermierilor culturi productive, cu randamente optime.

5.   Protejează-ți eficient cultura de cartofi

Cartoful este extrem de sensibil la buruieni. Monitorizarea permanentă a culturii și alegerea tratamentelor potrivite previn și combat atât buruienile, cât și bolile și dăunătorii. Basagran® SL este un erbicid pe bază de bentazonă, din grupa diazinelor, cu acţiune de contact și impact asupra procesului de fotosinteză, fiind absorbit prin frunze şi alte organe verzi. Pentru combaterea manei și alternariozei cartofului, alege un fungicid Novicure® care oferă performanță de top. Are acțiune multi-site și are o aderență bună pe plante, fiind rezistent la spălare. Gândacul din Colorado este, de asemenea, una dintre marile provocări ale cultivatorilor, fiind cel mai agresiv și răspândit dăunător al cartofilor. Alverde® este un insecticid cu acțiune rapidă și înaltă eficacitate împotriva larvelor și adulților gândacului din Colorado.

Rotația culturilor, lucrările solului, fertilizarea și aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare sunt printre principalele măsuri agrotehnice pentru a obține recolte de bună calitate.

6.   Ține cont de regulile de depozitare

Evită riscul apariției și dezvoltării bolilor de depozit. După recoltare, cartofii trebuie păstrați în spații răcoroase, cu temperaturi de aproximativ 3-8 grade Celsius.

7.   Aplică măsurile de prevenire a degenerării tuberculilor

Printre cele mai importante măsuri de prevenire a degenerării cartofului sunt:

  • Amplasarea și înființarea culturilor în zonele favorabile pentru producerea cartofului de sămânță;
  • Respectarea cerințelor și a tehnologiei de cultivare;
  • Respectarea particularităților soiurilor alese pentru cultivare;
  • Folosirea unor tratamente cu erbicide, fungicide și insecticide care au la bază tehnologii inovatoare, ce urmăresc înlăturarea rapidă a agenților patogeni, dar și îmbunătățirea dezvoltării plantelor;
  • Pregătirea terenului folosind îngrășăminte complexe atât la plantare, cât și în vegetație;
  • Aplicarea corectă a schemei de tratament pentru cultura de cartof, pentru protecția eficientă a culturii.

Monitorizarea constantă a culturii de cartofi, respectarea tehnologiei de cultivare și a schemei de tratament asigură fermierilor producții record și recolte profitabile.

Sursa foto: shutterstock.com

Articole similare

Ludovic Orban şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale. Alianţă electorală între Forţa Dreptei şi PMP

Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, și-a anunţat luni, 16 septembrie, candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Acesta...

PNL amenință PSD cu o guvernare alături de USR. Cum a răspuns Ciolacu

PNL amenință PSD cu o guvernare alături de USR. Cum a răspuns Ciolacu. La Consiliul Naţional al PNL,...

Filiala PNL Timiş sub influenţa patronilor grupului Maxagro. Ce scop ascuns urmăresc fraţii Zifceak

Filiala PNL Timiș continuă să fie măcinată de lupte interne, care au început în urmă cu câțiva ani...

Consiliul Național al PNL. Nicolae Ciucă, desemnat oficial candidat la alegerile prezidențiale

Consiliul Național al PNL se reunește la Palatul Parlamentului. Nicolae Ciucă este desemnat oficial candidat la alegerile prezidențiale....