Dacian Cioloș: „Lecția poloneză pentru România este că populismul poate fi învins”

Data:

Share post:

„Lecția poloneză pentru România este că populismul poate fi învins”, declară europarlamentarul Dacian Cioloș, fost prim-ministru al Guvernului României. Acesta consideră că alegerile din Polonia dovedesc că „nu sondajele hotărăsc cine câștigă în alegeri, cei care decid sunt doar cetățenii iar populismul poate fi învins”.

De asemenea, Cioloș explică faptul că odată cu revenirea Poloniei pe drumul european se deschide șansa unei colaborări strânse între București și Varșovia, cele mai importante țări din estul Uniunii Europene, în beneficiul cetățenilor celor două puteri, care își pot astfel reprezenta interesele cu fermitate la masa de decizie a UE.

Condiția, arată fostul șef al Renew Europe în Parlamentul European, este ca și în România să avem din 2024 o conducere pro-europeană autentică și proactivă care are cunoștințele, relațiile și fermitatea necesare în negocierile cu liderii europeni.

„Orice monstru electoral, oricât de puternic ar părea, poate fi învins dacă participarea la vot este mare. Iar polonezii au mers la vot într-un număr de invidiat, făcând un serviciu atât țării lor, cât și democrației liberale”, a menționat Dacian Cioloș, după ce opoziția a învins partidul conservator care conduce Polonia de mai mulți ani.

Donald Tusk, un proeuropean fără dubii

„Îl felicit pe Donald Tusk, un proeuropean fără dubii, fost lider UE, care s-a întors acasă și a energizat opoziția chiar dacă personal a avut de îndurat în ultimii ani calomnii și acuzații nedrepte și fantasmagorice precum că este vândut Bruxelles-ului și Berlinului sau trădător de țară.

Victoria opoziției din Polonia este și o lecție pentru noi, una de anduranță în fața populismului, una despre speranța că atașamentul față de valorile democratice europene care aduc prosperitate nu se negociază și nu se nuanțează, chiar dacă temporar poți pierde capital politic în fața discursurilor demagogice”, a menționateuroparlamentarul REPER.

Cum își pot apăra est-europenii interesele în UE

„Odată cu rezultatul din Polonia, se deschide calea unei colaborări între noi și polonezi, una care poate susține cu forță punctul de vedere est-european în UE.

Pentru asta e nevoie ca și la București să existe parteneri de încredere care nu doar să se rățoiască spre UE la televizor, sa fie reactivi și defensivi ci să aibă cunoștințele, relațiile și forța de negociere pe care o țară cu greutatea sa ca număr de voturi în UE precum România le oferă”, explică fostul premier al României nevoia strategică de colaborare cu Polonia.

„România și Polonia sunt cele mai bine plasate să găsească, împreună cu Ucraina felul în care această țară mare va fi integrată în UE dar și cum va reconstruită.

Sunt țările din vecinătate care sunt chemate să ajute în diverse moduri azi dar vor avea și o mare contribuție la reconstrucția Ucrainei care primește peste 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru acest lucru în următorii ani.

Vedem de acum inerconectarea care este necesară pe transport, energie, agricultură și se vede nevoia unui parteneriat mai strâns, nu doar pentru a evita probleme ce pot să apară, precum cea legată de cereale, dar și pentru a construi împreună oportunități de dezvoltare economică, pe piața europeană.

O colaborare bună în interesul cetățenilor celor trei țări se va repercuta și în felul în care se reașează raportul de forțe în interiorul UE, care se va deplasa de la vest spre est.

E nevoie de un asemenea parteneriat care să reechilibreze blocurile europene vestice cu interesele lor legitime dar care nu mereu reflectă realitatea din Europa de est.

De asemenea, colaborarea strânsă dintre Polonia, Ucraina și România ajută interesului strategic al României de a apropia Moldova de Uniunea Europeană și de a facilita integrarea acesteia în UE”, concluzionează Dacian Cioloș.

Articol susţinut de:

Mai multe detalii puteți găsi pe: dacianciolos.eu

 

 

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...