Decizie de ultimă oră cu privire la cerealele din Ucraina. Transporturile care tranzitează România vor fi sigilate

Data:

Share post:

România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina, iar Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) va controla direct în vamă nivelul de pesticide din produsele ucrainene.

Decizia a fost transmis de ministrul Petre Daea şi omologului său ucrainean. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, ministrul Daea i-a cerut ministrului ucrainean Mikola Solski să găsească rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale, floarea-soarelui și rapiță) către România.

Totuși, România nu a interzis importurile de cereale și semințe dinspre Ucraina. După discuția online pe care au avut-o cei doi miniștri ai Agriculturii, oficialul român a explicat că a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase, mai ales floarea-soarelui și rapiță, către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că, de astăzi, România instituie controale fito-sanitare direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că în Slovacia au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.

Restricţii dure în mai multe ţări

Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările aflate la graniţa cu Ucraina şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Până acum, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine.

Ieri Polonia a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său, începând de vineri. Transporturile urmează să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS. Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare.

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...