Deputatul Cătălin Grecu (PSD Olt) susține creșterile veniturilor bugetare printr-un proiect de lege

Data:

Share post:

O inițiativă legislativă privind prevenirea și combaterea activităților economice ilicite, recent depusă în Senat, are ca inițiatori trei deputați PSD din județul Olt: Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă.

Propunerea de act normativ vizează introducerea unor măsuri menite să permită sancționarea operațiunilor ilegale cu bunuri al căror origine nu poate fi dovedită și să impună răspunderea contravențională pentru cei care nu respectă condițiile legale în ceea ce privește desfășurarea activității economice.

Conform expunerii de motive, proiectul de lege propune consolidarea disciplinei economico-financiare, cu referire la perioada aplicabilității Legii nr. 12/1990 (abrogată), în timpul căreia s-au derulat activitățile de producție, depozitare, transport, comerț și servicii. Scopul principal este să se revitalizeze instrumentele de prevenire a evaziunii fiscale, să se optimizeze colectarea taxelor și impozitelor, să se asigure o colectare eficientă a veniturilor bugetare și să se consolideze mediul concurențial corect.

Proiectul de lege propune reglementarea măsurilor de prevenire și combatere a activităților economice ilicite în domeniul producției, comerțului și serviciilor. Acestea includ interzicerea desfășurării activităților cu bunuri care nu sunt însoțite de documentele de proveniență și cerința de a respecta condițiile legale specifice fiecărei activități.

Prin aplicarea unor amenzi și confiscarea bunurilor în timpul producției, depozitării, transportului sau comerțului, se urmărește prevenirea consecințelor fiscale negative, întrerupându-se astfel circulația ilegală a acestor bunuri.

Proiectul de lege introduce, de asemenea, un proces prealabil aplicării sancțiunilor contravenționale, permițând operatorilor economici să prezinte documentele justificative în termen de 24 de ore de la data constatării contravenției. Această prevedere vizează evitarea confiscării bunurilor în cazul în care documentele justificative erau disponibile, dar nu au fost prezentate la momentul controlului.

În plus, competențele de constatare și sancționare a contravențiilor sunt extinse la nivelul tuturor structurilor prevăzute în Legea nr. 12/1990, care a fost abrogată.

Propunerea legislativă sugerează, de asemenea, crearea unei evidențe electronice a sancțiunilor pentru a urmări comportamentul persoanelor fizice și juridice, iar dacă, într-un interval de 12 luni de la ultima contravenție, contravenientul comite o nouă abatere pentru care a fost sancționat, i se poate aplica și sancțiunea de suspendare a activității.

Inițiatorii proiectului cred că măsurile propuse vor duce la o îmbunătățire semnificativă a colectării fiscale și vor avea un impact durabil asupra creșterii veniturilor bugetare.

Articole similare

Şofer cu alcoolemie de comă scos din trafic cu poliţia la Slatina

Un bărbat din Slatina s-a ales cu un dosar penal după ce a plecat la plimbare cu maşina...

Medic prins în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient. Ancheta o vizează şi pe asistenta doctorului

Un medic şi asistenta sa sunt anchetaţi penal de Direcţia Generală Anticorupţie. Asta după ce medicul, de la Spitalul...

Scandal la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti. Director, reţinut de poliţişti pentru relaţii cu o minoră

Directorul unei case de cultură din Piteşti, în vârstă de 42 de ani, a fost reţinut de poliţişti...

Tânără de 25 de ani, ucisă de fostul soţ din cauza geloziei

O tânără, în vârstă de doar 25 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de topor...