Discuții aprinse între PNL și PSD pe măsurile fiscal-bugetare. Se modifică impozitul pentru locuințele și mașinile de lux. Vești proaste pentru români

Data:

Share post:

Războiul continua in coaliție. PSD și PNL nu se înțeleg pe măsurile fiscal-bugetare care vor duce la creșteri de taxe și impozite. PNL se opune în continuare unor măsuri precum creșterea pragului de impozitare al microîntreprinderilor și amenința cu ruperea coaliției. Propunerea vine însă de la ministrul liberal de finanțe, Marcel Bolos.

Discuții aprinse între PNL și PSD. Coaliția de guvernare ar fi decis să renunțe la mai multe multe restricții în ceea ce privește activitatea microfirmelor. De asemenea, s-a stabilit și o formă blândă de impozit la case peste 500.000 euro, dar și reducerea pragului la mașini scumpe.

Astfel, potrivit informațiilor Profit.ro, la microîntreprinderi s-ar renunța la toate modificările avute în discuție, cu o singură excepție, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare.

O altă modificare vizează impozitul pe locuințe scumpe, peste 500.000 de euro. Astfel, coaliția ar fi stabilit ca noul impozit pentru locuințe scumpe să fie diminuat de la 1% la 0,3%, iar la stabilirea valorii de 500.000 de euro se va ține cont de unele aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat pe diferență.

Taxe mai mari pentru mașinile scumpe

În timp ce pentru case de peste 500.000 de euro intențiile de impozitare s-au mai îmblânzit, la mașini scumpe valoarea peste care va fi perceput impozit a coborât de la 100.000 de euro, cât se avea în vedere inițial, la 75.000 de euro, astfel că vor fi mai multe persoane afectate.

La accizele pe tutun, guvernanții vor să accelereze calendarul de majorări anuale, stabilite în vara anului trecut și agreat inclusiv cu industria de profil. Accizele au fost majorate în vara anului trecut, în aprilie anul acesta, iar următoarea majorare este prevăzută în calendar abia pentru aprilie 2024.

La microîntreprinderi, singura modificare pe care ar urma să o adopte este trecerea de la o impozitare de 1% și un prag maxim al veniturilor anuale de 500.000 de euro, la un sistem cu două cote și praguri, de 1% pentru venituri până în 300.000 de lei (care este și prag pentru înregistrarea în scop de TVA), în timp ce pentru intervalul 300.000 de lei – echivalentul a 500.000 de euro, cota de impozitare va fi de 3%. Aceasta ar urma să fie singura modificare care se va aduce la regimul microîntreprinderilor, potrivit celor mai recente discuții între liderii coaliției, conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...