Discuții aprinse între PNL și PSD pe măsurile fiscal-bugetare. Se modifică impozitul pentru locuințele și mașinile de lux. Vești proaste pentru români

Data:

Share post:

Războiul continua in coaliție. PSD și PNL nu se înțeleg pe măsurile fiscal-bugetare care vor duce la creșteri de taxe și impozite. PNL se opune în continuare unor măsuri precum creșterea pragului de impozitare al microîntreprinderilor și amenința cu ruperea coaliției. Propunerea vine însă de la ministrul liberal de finanțe, Marcel Bolos.

Discuții aprinse între PNL și PSD. Coaliția de guvernare ar fi decis să renunțe la mai multe multe restricții în ceea ce privește activitatea microfirmelor. De asemenea, s-a stabilit și o formă blândă de impozit la case peste 500.000 euro, dar și reducerea pragului la mașini scumpe.

Astfel, potrivit informațiilor Profit.ro, la microîntreprinderi s-ar renunța la toate modificările avute în discuție, cu o singură excepție, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare.

O altă modificare vizează impozitul pe locuințe scumpe, peste 500.000 de euro. Astfel, coaliția ar fi stabilit ca noul impozit pentru locuințe scumpe să fie diminuat de la 1% la 0,3%, iar la stabilirea valorii de 500.000 de euro se va ține cont de unele aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat pe diferență.

Taxe mai mari pentru mașinile scumpe

În timp ce pentru case de peste 500.000 de euro intențiile de impozitare s-au mai îmblânzit, la mașini scumpe valoarea peste care va fi perceput impozit a coborât de la 100.000 de euro, cât se avea în vedere inițial, la 75.000 de euro, astfel că vor fi mai multe persoane afectate.

La accizele pe tutun, guvernanții vor să accelereze calendarul de majorări anuale, stabilite în vara anului trecut și agreat inclusiv cu industria de profil. Accizele au fost majorate în vara anului trecut, în aprilie anul acesta, iar următoarea majorare este prevăzută în calendar abia pentru aprilie 2024.

La microîntreprinderi, singura modificare pe care ar urma să o adopte este trecerea de la o impozitare de 1% și un prag maxim al veniturilor anuale de 500.000 de euro, la un sistem cu două cote și praguri, de 1% pentru venituri până în 300.000 de lei (care este și prag pentru înregistrarea în scop de TVA), în timp ce pentru intervalul 300.000 de lei – echivalentul a 500.000 de euro, cota de impozitare va fi de 3%. Aceasta ar urma să fie singura modificare care se va aduce la regimul microîntreprinderilor, potrivit celor mai recente discuții între liderii coaliției, conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Articole similare

Începe procedura de licitație pentru construcția unui nou lot al autostrăzii Craiova – Filiași

CNAIR a transmis astăzi la ANAP pentru validare  documentația pentru atribuirea contractului necesar construcției Lotului 2 (14,4 km)...

Laura Lavric, anchetată penal după ce ar fi lovit un solist la o nuntă

Interpreta de muzică populară Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit un alt solist, la o nuntă...

Bărbat săltat de poliţişti după ce a ameninţat trecătorii cu un pistol airsoft

Un bărbat care ameninţa, astăzi, trecătorii cu un pistol airsoft în zona centrală a municipiului Satu Mare a...

Polițiste arestate după ce au scos din camera de corpuri delicte aproape 1000 de litri de alcool și trei lansete de pescuit

Situaţie halucinantă la Suceava. Două polițiste, o angajată de la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, un angajat de...