DOSARUL SCLAVIEI UMANE DE LA MARAMUREȘ – Încă 30 de zile de arest pentru șeful Centrului Social din Vrancea

Data:

Share post:

Magistrații nu au fost de acord să-i elibereze din arest preventiv pe cei 4 inculpați în dosarul de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie. Este vorba de 3 persoane din județul Maramureș și de șeful unui centru pentru persoane cu dizabilități din comuna Jariștea, județul Vrancea.

PRESSHUB a scris că aceștia sunt acuzați că au exploatat persoane cu dizabilități, provenite din Vrancea, într-o fermă din județul Maramureș, în condiții inumane. Cei 4 inculpați fuseseră arestați preventiv în luna mai, iar acum solicitaseră un regim mai permisiv: arest la domiciliu sau control judiciar. Mai întâi, judecătorii Tribunalului Maramureș au respins solicitarea inculpaților și au aprobat cererea procurorilor DIICOT privind prelungirea arestării preventive cu 30 de zile.

„V.N., cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: – trafic de persoane, prevăzută de art. 210 alin. 1 lit. a şi b şi alin. 2 Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal – complicitate la supunere la muncă forţată sau obligatorie, prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 212 Cod penal. Ambele infracţiuni cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal. Respinge cererea inculpaţilor de înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.”, se menționează în decizia magistraților maramureșeni.

Citește și: Dosarul sclaviei umane din Maramureș | 4 persoane arestate, printre care șeful centrului din Vrancea de unde erau racolate persoanele cu handicap

Cei 4 inculpați au contestat decizia arestării preventive, dar și magistrații Curții de Apel Cluj le-au respins cererea.

„În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. b), raportat la art. 204 Codul de procedură penală respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii T.V., T. A., T. I. şi V. N., aflaţi în prezent în CRAP IPJ Maramureş împotriva încheierii penale nr. 34/DL/ 06.06.2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş.

În temeiul art. 275 alin. (2) Codul de procedură penală obligă pe fiecare dintre contestatori la plata către stat a sumei de câte 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare. Definitivă.”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj, pronunțată miercuri, 14 iunie. A doua perioadă de arest preventiv de 30 de zile pentru cei 4 inculpați este 10 iunie – 9 iulie.

Ce au transmis procurorii DIICOT pe 11 mai, după reținerea celor 4 persoane:

„În cauză, s-a reținut că, începând cu anul 2009, trei dintre inculpați au recrutat, cu ajutorul unor funcționari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare, situate pe raza județului Vrancea.

Persoanele vătămate au fost induse în eroare, inculpații profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș.

Acestora le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite acestora. Persoanele vătămate au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin muncă (fiind obligate să aibă grijă de animale, să efectueze diferite activități agricole și să muncească în unitățile de cazare deținute de inculpați în orașul Borșa, județul Maramureș).

Acestea au fost amenințate, agresate și injurate, acte care au determinat o puternică stare de temere în rândul acestora. În această modalitate, acestea au fost aservite total inculpaților, care le-au transferat între ei și împrumutat ocazional altor persoane din localitate pentru a presta diferite munci.

Cu privire la inculpatul, șef al unui centru pentru persoane cu dizabilități, s-a reținut că, în cursul lunii iulie 2021, a recrutat pentru a fi exploatate prin muncă 3 persoane vătămate, persoane vulnerabile cu handicap neuropsihic instituționalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-a predat inculpaţilor, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă.

Ulterior, i-a ajutat pe inculpaţi să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...