Economiștii germani spun că nu va fi recesiune în acest an, dar pericolele rămân: „Trebuie să continuăm să economisim energie pe scară largă”

Data:

Share post:

Economia germană a evitat o recesiune de temut, iar perspectivele sunt ușor mai bune datorită unei aprovizionări mai stabile cu energie, potrivit unui grup consultativ de experți germani, citaţi de dpa.

În general, însă, situația rămâne tensionată, a avertizat Consiliul german de experți economici, un organism academic care consiliază guvernul pe probleme de politică economică. Produsul intern brut (PIB) ar trebui să crească cu 0,2% în acest an, după o predicție anterioară potrivit căreia acesta ar urma să se reducă cu aceeași valoare. Pentru 2024, PIB-ul ar trebui să crească cu 1,3%.

„Pierderea puterii de cumpărare din cauza inflației, înrăutățirea condițiilor de finanțare și redresarea doar încet-încet a cererii externe împiedică o creștere mai puternică în acest an și anul viitor”, a declarat Monika Schnitzer, președinta grupului.

O atenuare vizibilă a prețurilor de consum nu este așteptată până anul viitor, deoarece creșterea salariilor și prețurile ridicate la producător vor împiedica deocamdată scăderea inflației, a declarat Martin Werding, membru al grupului.

„Inflația ajunge din ce în ce mai mult în întreaga economie”, a spus Werding.

În anul în curs, experții economici se așteaptă la o rată a inflației de 6,6%. Anul viitor, aceasta va scădea apoi la 3,0%, a prezis acesta.

În toamnă, experții au avertizat asupra unor riscuri considerabile de scădere, în principal
din cauza iminentei penurii de gaze. La acea vreme, ei au prezis o recesiune, înțeleasă ca însemnând două trimestre consecutive de PIB negativ.

Cu toate acestea, situația de pe piețele energetice s-a ameliorat de atunci. De asemenea, Comisia Europeană și-a majorat recent așteptările pentru economia germană și, la fel ca și guvernul german, își asumă o creștere minimă.

În previziunile actualizate, grupul de experți a avertizat, de asemenea, cu gândul la iarna anului 2024, că au existat „probleme considerabile de riscuri” în ceea ce privește aprovizionarea cu energie.

„Pentru a reface în totalitate aprovizionarea cu gaze și să prevenim penuria de gaz în iarna următoare, trebuie să continuăm să economisim energie pe scară largă”, a declarat expertul Veronika Grimm.

Acest lucru se aplică chiar dacă Germania își mărește importurile.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...