Elevii Colegiului Naţional „Ion Minulescu” din Slatina s-au întâlnit, joi, cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae Al României, în cadrul unui eveniment desfăşurat în amfiteatrul şcolii.
Întâlnirea a fost organiaztă de Rotary Club Slatina şi a fost posibilă în cadrul proiectului intitulat „Istoria Regalităţii în Şcoli”, în cadrul unui acord de parteneriat educațional cu Inspectoratul Școlar Județean Olt.
La eveniment au participat inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, directorul CN „Ion Minulescu”, Marius Perianu, dar şi preşedintele Rotary Club Slatina, Andra Bărbulescu.
Principele Nicolae a avut un dialog cu elevii de la „Minulescu”, primind întrebări din partea tinerilor. El le-a povestit despre prima venire în România, în 1992, şi despre cum de atunci a rămas îndrăgostit de ţara sa.
Copiii au avut parte de un dialog constructiv, antrenant, în care au aflat lucruri interesante despre istoria regalității, dar și despre faptele de vitejie ale celor care au format, astăzi, România.
„Mă bucur să mă reîntorc aici, la Slatina. Nu este prima dată, fac un popas de fiecare dată când am drum spre Craiova și nu numai. Aveți un oraș într-o zonă superbă. Astăzi, am adus cu mine câteva cărţi, o sabie şi mai multe fotografii originale, chiar cu semnăturile Reginei Maria, şi două-trei decoraţii. Sper că fiecare va ajunge, la fiecare dintre cei din sală”, a declarat Principele Nicolae.
Tot în cadrul proiectului, are loc proiecția documentarului istoric „Maria, Inima României”, de la ora 16.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.
Documentarul este oferit, cu titlu gratuit, tuturor unităților de învățământ din județul Olt cu scopul vizualizării acestuia în cadrul orelor de dirigenție sau istorie, acest demers rămânând la latitudinea cadrelor didactice din unitățile de învățământ respective, fără titlu de obligativitate.
Filmul documentar istoric „Maria, Inima României” prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României.
Nepoată a Reginei Victoria, s-a căsătorit cu Ferdinand Prințul Moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919 unde o vedem pledând pentru cauza României în fața Președintelui SUA Woodrow Wilson și a Primului Ministru Britanic Lloyd George. Filmul nu ocolește aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei Maria. Iar când comuniștii au ajuns la putere, au șters-o din istorie pe Regina Maria.
Echipa filmului: Trevor Poots- regia/ scenariu, John Florescu producător executiv, Viorel Chesaru producător senior, Dan Drăghicescu producător asociat, Mircea Lăcătuș editor, Matthew Vaughan & Marius Ivașcu operatori, Hasan Nasser muzica, Chainsaw Film Productions.