Explozie de preţuri la mii de medicamente

Data:

Share post:

Ministerul Sănătății a ajustat prețurile la medicamente la data de 1 august 2023, dar cu toate acestea, se pare că tratamentele costă dublu sau triplu în farmaciile din țară, în comparație cu luna anterioară, informează zf.ro. Se pare că românii scot mai mulți bani din buzunare pentru medicamentele din farmacii.

Potrivit farmaciştilor, media de creștere a prețului la medicamente este de la 40 de lei la 90 pe rețetele normale. El afirmă că au mai existat reglări de tarif și anterior, însă de această dată creșterea este una masivă. Negoiță afirmă că s-a întâlnit cu situația în care românii au ales să plece din farmacii, decât să plătească medicamentele de care aveau nevoie.

„Media de creştere este de la 40 de lei la 90 de lei pe reţetele normale. Reglări de preţ au mai fost, însă o creştere masivă cum este acum nu a mai fost. Şocul iniţial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a spus Paul Negoiţă, managerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău.

Cât de mult s-au scumpit medicamentele

Un cost suplimentar de 100 – 150 lei lunar la o pensie de 1.500 de lei înseamnă un impact de aproape 10%. Deși românii plătesc mai puțin pentru alimentele de bază, în urma ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu, oamenii dau banii la schimb pe medicamente.

Farmacistul Mihai Trofin din Bacău spune că scumpirea era inevitabilă, tocmai pentru că unele medicamente nu costau nici cât o sticlă de suc, deși erau importante și ajutau multe persoane să rămână în viață.

„Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc.

Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienţii să taie medicamente de pe listă”, spune şi farmacistul Mihai Trofin din Bacău.

Piața medicamentelor a ajuns la o valoare totală de 27.8 miliarde de lei în perioada iulie 2022 – iunie 2023. Acest lucru reprezintă o creștere de 18% față de perioada anterioară, arată datele din cel mai recent raport al companiei de cercetare de piaţă Cegedim, conform doctorulzilei.ro. .

3000 de medicamente mai scumpe

Ministrul Sănătății a transmis, într-un răspuns pentru Digi24, că prețul medicamentelor de uz comun a crescut în farmaciile din România cu până la 14%, spunând că noile tarife s-au aplicat deja de la 1 august.

Potrivit Ministerului Sănătății, scumpirile au avut loc pentru circa 3.000 de medicamente, pentru cele care au un preț sub 50 de lei care, în lipsa acestor majorări, medicamentele riscau să dispară de pe piață din cauza costurile de producție sunt mari.

„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății mai spune că este o actualizare cu inflația, iar alta majorare este făcută la medicamentele care nu aveau înlocuitor.

Printre medicamentele cu cele mai mari scumpiri înregistrate la farmaciile mici din București se numără: Acifol pentru anemie, de la 35 la 67 lei, Ketof sirop pentru tuse, de la 37 la 56 lei, Diclofenac cp 50mg, antiinflamator, de la 2,5 lei la 12,5 lei.

Articole similare

Medic dat afară de spital după ce o gravidă a murit pe patul de spital

Decizie drastică luată de conducerea celui mai mare spital din Moldova, în cazul medicului ginecolog Mariana Pitrop. La...

Rute de ocolire stabilite după închiderea unui tronson al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Traficul rutier se închide, începând de luni, pe porţiunea Drumului Expres Craiova-Piteşti cuprinsă între nodul rutier de la...

Vlad Voiculescu este urmărit de DNA în Dosarul Vaccinurilor

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie....

Bărbaţi arestaţi pentru afaceri cu ploşniţe. Au păcălit zeci de bătrâni

Doi bărbați au fost arestați în Franța, după ce ar fi înșelat persoane în vârstă, determinându-le să plătească...