Explozie de preţuri la mii de medicamente

Data:

Share post:

Ministerul Sănătății a ajustat prețurile la medicamente la data de 1 august 2023, dar cu toate acestea, se pare că tratamentele costă dublu sau triplu în farmaciile din țară, în comparație cu luna anterioară, informează zf.ro. Se pare că românii scot mai mulți bani din buzunare pentru medicamentele din farmacii.

Potrivit farmaciştilor, media de creștere a prețului la medicamente este de la 40 de lei la 90 pe rețetele normale. El afirmă că au mai existat reglări de tarif și anterior, însă de această dată creșterea este una masivă. Negoiță afirmă că s-a întâlnit cu situația în care românii au ales să plece din farmacii, decât să plătească medicamentele de care aveau nevoie.

„Media de creştere este de la 40 de lei la 90 de lei pe reţetele normale. Reglări de preţ au mai fost, însă o creştere masivă cum este acum nu a mai fost. Şocul iniţial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a spus Paul Negoiţă, managerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău.

Cât de mult s-au scumpit medicamentele

Un cost suplimentar de 100 – 150 lei lunar la o pensie de 1.500 de lei înseamnă un impact de aproape 10%. Deși românii plătesc mai puțin pentru alimentele de bază, în urma ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu, oamenii dau banii la schimb pe medicamente.

Farmacistul Mihai Trofin din Bacău spune că scumpirea era inevitabilă, tocmai pentru că unele medicamente nu costau nici cât o sticlă de suc, deși erau importante și ajutau multe persoane să rămână în viață.

„Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc.

Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienţii să taie medicamente de pe listă”, spune şi farmacistul Mihai Trofin din Bacău.

Piața medicamentelor a ajuns la o valoare totală de 27.8 miliarde de lei în perioada iulie 2022 – iunie 2023. Acest lucru reprezintă o creștere de 18% față de perioada anterioară, arată datele din cel mai recent raport al companiei de cercetare de piaţă Cegedim, conform doctorulzilei.ro. .

3000 de medicamente mai scumpe

Ministrul Sănătății a transmis, într-un răspuns pentru Digi24, că prețul medicamentelor de uz comun a crescut în farmaciile din România cu până la 14%, spunând că noile tarife s-au aplicat deja de la 1 august.

Potrivit Ministerului Sănătății, scumpirile au avut loc pentru circa 3.000 de medicamente, pentru cele care au un preț sub 50 de lei care, în lipsa acestor majorări, medicamentele riscau să dispară de pe piață din cauza costurile de producție sunt mari.

„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății mai spune că este o actualizare cu inflația, iar alta majorare este făcută la medicamentele care nu aveau înlocuitor.

Printre medicamentele cu cele mai mari scumpiri înregistrate la farmaciile mici din București se numără: Acifol pentru anemie, de la 35 la 67 lei, Ketof sirop pentru tuse, de la 37 la 56 lei, Diclofenac cp 50mg, antiinflamator, de la 2,5 lei la 12,5 lei.

Articole similare

Începe procedura de licitație pentru construcția unui nou lot al autostrăzii Craiova – Filiași

CNAIR a transmis astăzi la ANAP pentru validare  documentația pentru atribuirea contractului necesar construcției Lotului 2 (14,4 km)...

Laura Lavric, anchetată penal după ce ar fi lovit un solist la o nuntă

Interpreta de muzică populară Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit un alt solist, la o nuntă...

Bărbat săltat de poliţişti după ce a ameninţat trecătorii cu un pistol airsoft

Un bărbat care ameninţa, astăzi, trecătorii cu un pistol airsoft în zona centrală a municipiului Satu Mare a...

Polițiste arestate după ce au scos din camera de corpuri delicte aproape 1000 de litri de alcool și trei lansete de pescuit

Situaţie halucinantă la Suceava. Două polițiste, o angajată de la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, un angajat de...