Fost primar din Caracal şi alţi 13 inculpaţi scapă de un dosar în care erau acuzaţi că au devalizat Primăria cu 5,2 milioane lei. Trimis în judecată acum 10 ani, a intervenit prescrierea faptelor

Data:

Share post:

Toţi cei 14 inculpaţi din dosarul privind devalizarea Primăriei Caracal, trimis în judecată în urmă cu 10 ani, scapă de acuzaţii în urma îndeplinirii termenului de prescriere a faptelor. Decizia a fost luată recent de magistraţii Curţii de Apel Craiova şi este definitivă.

Este vorba despre un dosar în care au fost trimişi în judecată, în anul 2013, fostul primar din Caracal, Gheorghe Anghel, şi alţi 13 foşti angajaţi ai instituţiei şi oameni de afaceri.

Procurorii DIICOT spun că prejudiciul creat de această grupare se ridică la 5.200.000 de lei.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis definitiv încetarea procesului penal faţă de inculpaţii:

 • Gheorghe Anghel,
 • Maria Tudor, fostul director economic al Primăriei;
 • Natalia Olaru, fostă angajată la Compartimentul Contabilitate,
 • Mariana Coşoveanu, fosta casieră centrală a primăriei,
 • Elena Neculăiţă, fosta angajată a Compartimentului Contabilitate
 • Liana Loredana Stroie, fostă angajată a Compartimentului Contracte Concesiune din cadrul primăriei,
 • Georgeta Cercel, administrator al unei firme,
 • Petre Duică, soţul unei angajate din primărie,
 • Daniela Stroe, fiica unei şefe din Departamentul de Contabilitate al primăriei
 • Florinel Stroe, soţul Danielei Stroe,
 • Cristinel Coman, om de afaceri,
 • George Pavel, administratorul unei firme,
 • Mihaela Duică, fostă angajată a primăriei
 • Sandu Grigorie, administratorul unei firme

Georgeta Cercel, George Pavel şi Sandu Grigorie şi-au recunoscut faptele încă de la primele termene ale procesului.

Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Primăria Caracal, devalizată cu milioane de lei. Percheziţii făcute de DIICOT

 Potrivit procurorilor DIICOT Olt, cei care au trimis acest dosar în judecată în urmă cu nu mai puţin de 10 ani, primarul Gheorghe Anghel şi directorul economic al primăriei, Maria Tudor, au pus bazele unui sistem prin care se urmărea fraudarea bugetului Primăriei Caracal, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente – facturi, chitanţe, care atestau efectuarea unor lucrări fictive, sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei.

La această grupare infracţională ar fi aderat atât angajaţi ai primăriei Caracal, printre care şeful serviciului Evidenţa Populaţiei, consilieri superiori din cadrul Compartimentului Contabilitate, auditorul instituţiei şi casierul principal, cât şi alte persoane – administratori de societăţi comerciale, care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani.

În luna noiembrie 2013, procurorul DIICOT, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, Serviciului de Investigare a Fraudelor Caracal, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt, dar şi jandarmi au descins în opt locaţii din Caracal şi Drăgăneşti-Olt.

18 persoane, printre care şi foşti angajaţi ai Primăriei Caracal, au fost ridicate şi aduse la audieri.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul unei instituţii publice din judeţul Olt (Primăria Caracal – n.red.), s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării, care îşi desfăşurau activitatea în cadrul administraţiei publice locale”,  transmiteau, la acea dată, procurorii DIICOT.

În urma verificărilor efectuate, anchetatorii au constatat faptul că suspecţii ar fi introdus în contabilitatea primăriei facturi şi chitanţe false, în valoare de peste 5.000.000 de lei şi şi-au însuşit sumele de bani decontate prin casierie şi prin conturile bancare. Prejudiciul creat se ridică la 5.200.000 de lei.

Achitări şi prescrieri şi la Tribunalul Olt

Tribunalul Olt, instanţa de fond, a decis în 2017 ca şase dintre cei 14 inculpaţi din dosar să fie achitaţi, în unele cazuri dispunându-se şi încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptei.

Astfel, au fost achitaţi Liana Loredana Stroie, fostă angajată a Compartimentului Contracte Concesiune din cadrul primăriei, Georgeta Cercel, administrator al unei firme, Petre Duică, soţul unei angajate din primărie, şi Daniela Stroe, fiica unei şefe din Departamentul de Contabilitate al primăriei, în timp ce în cazul lui Florinel Stroe, soţul acesteia din urmă, şi lui Cristinel Coman, alt om de afaceri, s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptei.

Au primit pedepse cu suspendare următorii: George Pavel, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni, Mihaela Duică, fostă angajată a primăriei – trei ani şi şase luni şi Sandu Grigorie, administratorul unei firme – un an şi două luni.

Singurele pedepse cu executare, câte trei ani şi şase luni, au fost primite de fostul primar Gheorghe Anghel şi patru dintre reprezentanţii fostei conduceri a primăriei: fostul director economic Maria Tudor; fostă angajată la Compartimentul Contabilitate Natalia Olaru, fosta casieră centrală a primăriei Mariana Coşoveanu şi fosta angajată a Compartimentului Contabilitate Elena Neculăiţă.

Articole similare

Femeie ucisă de propriul fiu. Acesta ar fi consumator de droguri

O femeie de 54 de ani din judeţul Mehedinţi a fost ucisă de propriul fiu, care ar fi...

Flori oferite doamnelor şi domnişoarelor din Slatina de social-democraţii olteni (FOTO)

Social-democraţii olteni au păstrat tradiţia şi vineri, cu ocazia Zilei de 1 Martie, când au oferit flori doamnelor...

Nicușor Dan e, oficial, candidatul Forței Dreptei pentru un nou mandat de primar general al Bucureștiului

Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a fost oficial desemnat sâmbătă drept candidat al formațiunii Forța Dreptei pentru...

Ludovic Orban: România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect anti-democratic / Ciucă şi Ciolacu, “mai proşti decât prevede legea”

Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a criticat, sâmbătă, actuala guvernare care a modificat legislaţia pentru a...