Fost șef de penitenciar trimis în judecată după ce ar fi hărțuit sexual două angajate. Pe una ar fi bătut-o

Data:

Share post:

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a fostului director al Penitenciarului Baia Mare după ce a fost acuzat că ar fi cerut „favoruri sexuale” de la două subordonate, iar pe una dintre ele, care a refuzat, ar fi bătut-o. În prezent Horia Chiș se află sub control judiciar.

DNA a anunțat astăzi că fostul director al Penitenciarului Baia Mare a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de folosire abuzivă a funcției în scop sexual (două fapte), ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată și șantaj (două fapte, din care una în formă continuată). De asemenea, alături de el au fost trimiși în judecată și cinci polițiști din penitenciar care l-ar fi sprijinit.

Patru dintre ei, agenți de poliție, sunt acuzați de mărturie mincinoasă, în timp ce al cincilea, Angela Carmen Kozma, ofițer de poliție, psiholog la penitenciar, este acuzată de șantaj în formă continuată.

Angajată agresată în biroul directorului

Faptele ar fi avut loc în perioada 2020-2022. În calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș ar fi pretins de la două subordonate, ofițeri de poliție, favoruri sexuale, prevalându-se și profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcția deținută la vremea respectivă. Pe fondul refuzului uneia dintre victime de a avea o relație extraprofesională cu el, în 19 mai 2022 Chiș ar fi exercitat acte de violență asupra acesteia, cu leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violență ar fi avut loc chiar în biroul directorului.

„Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecințe (anchetă disciplinară, destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială), Horia Chiș ar fi constrâns-o pe aceeași victimă să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, Chiș ar fi fost susținut și de psihologul penitenciarului Baia Mare, Angela Kozma”, au transmis reprezentanţii DNA.

Victimă ameninţată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare

În același context, în 7 iunie 2022, Horia Chiș ar fi amenințat-o pe aceeași victimă cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare, cu scopul distrugerii credibilității acesteia.

După demararea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne în acest caz, Horia Chiș ar fi amenințat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declarații care să-l avantajeze pe el”.

DNA mai spune că cei patru agenți de poliție trimiși în judecată în acest caz au fost audiați în calitate de martori și ar fi făcut „afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora au fost întrebați”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.

Articole similare

Cine au fost primii locuitori ai teritoriului României. Unii aveau pielea neagră, iar „Ion de la Anina” este cel mai vechi european

Teritoriul României de astăzi a fost locuit încă de acum aproximativ acum un milion de ani în urmă....

Scandalul dintre partidul lui Piedone și Realitatea Plus ia amploare / Curg plângerile la adresa postului tv (document)

Scandalul dintre partidul lui Cristian Popescu Piedone și Realitatea Plus ia amploare. PUSL a formulat o plângere împotriva...

Cristian Popescu Piedone: Lăsați-mi în pace nepoțeii, nora, soția, soacra!

Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a denunțat hărțuirile și presiunile...

Revolta profesorului Iliescu de la Universitatea București: „Cel mai grozav lucru pe care au reușit să-l facă politicienii din România a fost să distrugă...

România politică nu e nici măcar în feudalism, crede Dragoș Iliescu, profesor de psihologie. „Pentru că într-un sistem...