O fostă şefă a Departamentului de Resurse Umane de la Spitalul Judeţean de Urgență Ploieşti a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Florica Preda a fost trimisă în judecată pentru luare de mită și sume pe care nu le-a putut justifica, echivalentul a aproximativ 70.000 de euro. Sentinţa nu este definitivă.
Un complet de la Tribunalul Dâmboviţa a găsit-o vinovată pe Florica Preda la acuzația că a luat mită pentru a facilita angajarea unor persoane în spital – fapte comise, potrivit DNA, în perioada august-octombrie 2021. La percheziții, procurorii au găsit în dormitorul femeii, dar și prin sertare și cărți, banii din șpăgi pe care fosta șefă de la spitalul din Ploiești i-a primit pentru a face angajări sau pentru a muta asistentele de la o secție la alta, în funcție de preferințe, scrie news.ro.
Procurorii DNA au găsit în casa fostei șefe HR a spitalului bani pe care aceasta nu i-a putut justifica: 150.900 de lei, 41.430 de euro, 1.350 de dolari și 80 de lire sterline. Banii erau păstrați în plicuri, fiecare conținând diverse sume, iar o mare parte din valută era ascunsă în fețe de pernă.
Întrebată de unde are acești bani, Florica Preda a invocat o moștenire, o vânzare de teren din 2007, pensia mamei, economiile de-o viață și banii rămași de la soț. Instanța a decis o pedeapsă de închisoare de trei ani cu suspendare și a confiscat toți banii găsiți la percheziții. Fosta șefă de spital a făcut apel.
Sute de euro pentru posturi asigurate
Cadrul medical a condus serviciul de resurse umane al spitalului din Ploiești încă din anul 1991. Florica Preda a ajuns în fața instanței pe final de pandemie. Procurorii din Prahova urmăreau deja un grup de îngrijitoare, asistente, instalatori și brancardieri care se ocupau cu racolarea persoanelor dispuse să plătească pentru vaccinare ”la chiuvetă”. S-a dovedit ulterior că același grup de persoane avea o strânsă legătură cu șefa serviciului resurse umane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Preda nu se ocupa de vaccinare falsă, ci de angajări pe bani. Era perioada în care criza de personal auxiliar era mare mai ales în secțiile unde erau îngrijiți bolnavii de COVID-19, astfel că se făceau angajări.
Cine era dispus să plătească între 500 și 800 de ero avea postul asigurat în spital ca infirmier sau ca asistent, în funcție de experiență sau studii. Se vorbea inclusiv de faptul că inclusiv mutarea asistentelor de la o secție la alta se făcea tot contra cost, potrivit ziare.com.