Fostul șef de la Apele Române Iași cere daune de la DNA pentru că l-a băgat în depresie

Data:

Share post:

Fostul director de la Apele Române Iași, liberalul Petru Avram, cel care a fost în centrul unui scandal uriaş pornit după o investigaţie Recorder, a dat în judecată DNA. Motivul – acesta s-a simțit defăimat de niște ghilimele și tonul din comunicatele instituției în care erau anunțate detalii din Dosarul Chelnerița, cel în care a fost pus sub acuzare și care l-a făcut faimos la nivel național.

Ancheta penală a DNA care îl viza pe Avram, la acel moment directorul Administrației Bazinale Ape (ABA) Prut Bârlad din cadrul Apelor Române, pornise după o investigație Recorder care arăta lipsa de pregătire a unei tinere angajate la instituția condusă de acesta. Femeia, care în trecut lucrase într-un bar, venise la Iași prin detașare de la o primărie din Suceava unde se angajase cu câteva zile mai devreme.

„Mi-a fost frică să merg pe stradă, m-am închis în casă timp de câteva luni”, a susţinut Avram în fața judecătorului.

De la ce au pornit nemulţumirile

Potrivit reporteris.ro, în acțiunea de la Tribunalul București, Avram a contestat faptul că tânăra, şi încă o persoană angajată în condiţii similare, nu ar fi avut calificări pentru posturile primite. În acest sens, ieșeanul a considerat defăimător faptul că DNA a pus între ghilimele cuvântul ingineri cu referire la cei doi beneficiari ai posturilor într-un fragment din cele două comunicate. De asemenea acesta a susţinut că DNA ar fi încălcat prezumţia de nevinovăţie şi a dezinformat opinia publică.

Avram a dat și sfaturi DNA legat de cum ar fi trebuit redactate comunicatele, adăugând că „unele articole au declanşat comentarii din partea cititorilor, comentarii care i-au adus aduc jigniri grave şi care nu au fost cenzurate de site-urile respective”.

Potrivit sursei citate el a mai spus că, în decembrie 2021, un raport de psihodiagnostic şi evaluare psihologică remarca la persoana sa „stare de teamă, deprimare repetitivă, îngrijorare şi de nelinişte ca privire la faptul că problemele sunt inevitabile, atenţia sporită la mediul înconjurător, nervozitate şi sensibilitate generalizată, tulburare de stres posttraumatic”.

În întâmpinare, DNA a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată. Pârâta a afirmat că documentele incriminate au informat asupra stadiului dosarului penal instrumentat de procurori, având în vedere calitatea reclamantului de funcţionar public, precum şi a interesului manifestat de opinia publică, comunicatele de presă fiind întocmite cu respectarea normelor de drept intern şi drept european.

Instanța i-a respins, însă, cererea de a primi daune de 200.000 de euro de la DNA, dar Avram nu s-a lăsat și a depus apel. În final, DNA l-a trimis în judecată pe liberalul ieșean atât în această anchetă, cât și în alta, demarată după o dezvăluire făcută de reporteris.ro din 2022.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...