O funcţionară a unei primării din judeţul Olt a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a fost condamnată la închisoare cu suspendare, după ce a luat subvenţii de la APIA folosind documente false emise de instituţia unde lucra şi semnate chiar de ea.
Femeia era funcţionar al Primăriei Coteana şi avea accesul la mijloacele prin care să falsifice documente.
Practic, femeia emitea adeverinţe către APIA că deţine suprefeţe mai mari de teren decât în realitate şi încasa subvenţia.
Şi a reuşit să păcălească pe toată lumea astfel, din 2016 şi până în 2020, când falsurile au fost depistate.
„Potrivit actelor de sesizare si probelor administrate în cauză, în perioada #########, inculpata ###### ####### – funcționar public în cadrul Primăriei comunei Coteana, ####### ###, având atribuții în domeniul completării Registrului Agricol si al eliberării adeverințelor necesare a fi depuse la A.P.I.A., a solicitat și a obținut în mod ilicit sprijin financiar nerambursabil prin intermediul A.P.I.A., întocmind și folosind înscrisuri false. (…)
Fiind solicitate Primăriei comunei Coteana cererile depuse de inculpată în perioada ######### și duplicatele adeverințelor eliberate, prin adresa cu nr. 4557/04.11.2022 Primăria comunei Coteana a comunicat faptul că în arhiva instituției nu au fost găsite cererile prin care inculpata ###### ####### a solicitat eliberarea adeverințelor depuse la A.P.I.A. Cu privire la duplicatul adeverințelor, s-a comunicat faptul că a fost găsit numai exemplarul 2 al adeverinței eliberată în anul 2019”, se reţine în încheierea Tribunalului Olt.
Prejudiciu de aproape 75.000 lei
Femeia a reuşit să creeze un prejudiciu de aproape 75.000 lei. Ea şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie.
„Fiind audiată în calitate de suspect la data de 26.04.2023 și în calitate de inculpat în zilele de 26.06.2023 și de 29.06.2023, inculpata ###### ####### a recunoscut că în perioada ######### a depus la A.P.I.A. cereri unice de plată, prin care a declarat si a solicitat la plată suprafețe mai mari decât cele deținute în mod real, iar ca documente justificative a depus cele opt adeverințe, pe care ea le-a eliberat fără să mai verifice în Registrul Agricol și în care a înscris suprafețe mai mari decât cele deținute și utilizate, în mod real.
Cu privire la prejudiciul suferit și constituirea de parte civilă, A.P.I.A. a comunicat Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial #######, prin adresa cu numărul 687/09.01.2023, modificată prin adresa cu nr. 4480/09.02.2023, că se constituie parte civilă cu suma de 74.301,25 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile calculate de la data plății până la data achitării efective a debitului”, se mai arată în hotărârea magistraţilor.
Tribunalul Olt a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei funcţionarei şi a condamnat-o pe aceasta la un an și patru luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.