Garda de Mediu va face controale la unitățile economice care au obligația să se înscrie în Sistemul de Garanție-Returnare. Care este termenul limită

Data:

Share post:

Toate comisariatele Gărzii Naţionale de Mediu vor efectua controale tematice la producătorii/importatorii şi comercianţii de băuturi care au obligaţia să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) până pe data de 28 februarie.

Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, aceste verificări vor avea loc în luna martie.

Controalele îi vizează pe producătorii/importatorii şi comercianţii de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal), cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri.

„GNM aminteşte faptul că, în conformitate cu prevederile HG 1074/2021, neînscrierea în platforma SGR (returosgr.ro) până la data de 28 februarie 2023 se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei”, arată comunicatul GM.

CITEȘTE ȘI: Sute de arme confiscate de poliţiştii din Olt, în anul 2022

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

Pentru a fi uşor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, iar după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Înregistrarea obligatorie în baza de date a SGR reprezintă etapa preliminară intrării în funcţiune a sistemului, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.

„Informaţii suplimentare şi suport privind înregistrarea în platforma SGR sunt puse la dispoziţie de RetuRO prin numărul de Call center 021/207.00.09 (tarif normal şi apelabil din orice reţea), disponibil de luni până vineri între orele 9:00 – 18:00, cu excepţia sărbătorilor legale. Compania RetuRO a devenit administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.

Anterior, pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu o pondere de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România”, mai spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Articole similare

UPDATE | Accident GRAV în județul Olt. Patru mașini implicate, o persoană încarcerată (FOTO)

UPDATE 2: Bilanț final: 12 persoane implicate, 9 persoane transportate la UPU Slatina, 3 persoane au fost monitorizate...

Emil Moţ a aprins iluminatul festiv şi a deschis Târgul de Crăciun al Slatinei. Mii de slătineni au fost prezenţi (FOTO&VIDEO)

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a dat vineri seară startul oficial al Sărbătorilor de Iarnă. Edilul a aprins iluminatul...

Un tânăr din Slatina s-a ales cu dosar penal după ce, băut fiind, a urcat la volanul unei maşini

Un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Slatina, este cercetat penal după ce, noaptea trecută, a...

Ziua Naţională. Sărbătoare cu aproape 3.000 oameni, la Slatina (FOTO)

Aproape 3.000 de persoane au participat, vineri dimineaţă, la evenimentele desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale a României, la...