Guvernul dublează suma pe care Comisia Europeana o va acorda drept compensatii fermierilor romani afectati de afluxul de cereale din Ucraina

Data:

Share post:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că Guvernul dublează suma de 10 milioane de euro pe care Comisia Europeană o va acorda drept compensaţii fermierilor romani afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina.

Daea a fost acuzat de numeroase voci, inclusiv din propriul partid, că a negociat prost la Bruxelles aceste compensaţii având în vedere că Bulgaria va primi mai mulţi bani decât România, deşi este considerabil mai mică.

Suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie, a recunoscut ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Astfel, în urma negocierilor cu miniştrii Agriculturii din cele trei state, fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României doar 10,05 milioane de euro.

Continuarea în presshub.ro.

Ce spune ministrul

Ministrul Agriculturii a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri, după ce Comisia Europeană a decis să aloce României doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât Bulgaria şi Polonia.

„Timpul meu este rezervat muncii şi acţiunii permanente. Sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în Comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Voi vedea ce informaţii îmi dau colegii după întâlnirea care se desfăşoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant. Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale. Am fost primul ministru din Consiliul de miniştri care am ridicat problema la comisari privind intervenţia urgentă astfel încât fermierii să fie ajutaţi cu ajutoare financiare”, a precizat Daea, în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi.

Ministrul Agriculturii a mai spus că a constatat că formula de calcul a Comisiei Europene pentru alocarea sumelor celor trei state deformează realitatea.

„Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar – că formula pe care a ales-o ascunde adevărul şi deformează realitatea. Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia Europeană, e pur şi simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziţie şi să reţineţi: România a dat toate datele la timp şi fără echivoc”, a explicat Daea.

Articole similare

Românii vor putea înmatricula şi radia online autovehiculele. Legea merge la promulgare

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiect de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 38/2023 pentru modificarea...

Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE care protejează jurnaliștii de procesele abuzive (SLAPP)

Prin votul de marți, eurodeputații își confirmă hotărârea de a proteja jurnaliștii, activiștii, cadrele universitare și organizațiile lor...

DEZASTRU găsit de ITM Gorj în cariera minieră unde în urm cu un an au murit trei oameni. Nu există nici măcar extinctoare de...

Activitatea derulată în cadrul carierelor miniere din județul Gorj  continuă să pună în pericol viața angajaților, fapt semnalat...

Din 3 milioane de tone de cereale care au intrat în România din Ucraina, doar 4 probe au avut probleme

O minciună despre cerealele din Ucraina demontată de autoritățile românești. Din totalul de peste 3,439 milioane de tone...