Iese UDMR de la Guvernare? Hunor: Nu acceptăm Energia și Fondurile Europene, ci Dezvoltarea și ceva similar cu Mediul

Data:

Share post:

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat duminică, la ieșirea de la discuția cu premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu, că are mandat de la UDMR să nu accepte pierderea ministerului Dezvoltării, dar a menționat că uniunea ”nu a plecat de la masa negocierilor”.

Kelemen a subliniat și că liderii PNL și PSD știau încă de miercuri faptul că UDMR nu este de acord să piardă Dezvoltarea, lucru pe care Hunor l-a reiterat și într-o discuție de vineri cu cei doi.

Kelemen Hunor a mai spus că, în momentul de față, UDMR se află la guvernare, nu părăsește Executivul și vor rămâne la guvernare conform protocolului până în momentul în care Marcel Ciolacu va desemna miniștrii viitorului cabinet, în eventualitatea în care liderul PSD va fi numit premier de Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale liderului UDMR:

 • Sunt oameni care dacă au semnat o hârtie, au ajuns la o înțelegere, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat.
 • Am spus că atunci când am semnat acordul ne-am asumat răspunderea guvernării până în 2024, am avut rezultate.
 • Nu am avut niciun motiv să spunem că nu putem conduce Dezvoltarea și Mediul.
 • Am acceptat comasarea Sportului, am acceptat să fie IMM-urile la Economie, să reducem structura guvernamentală.
 • Colegii mei mi-au dat mandat să cerem respectarea protocolului.
 • Rămânem cu Dezvoltarea și ceva similar cu Mediul putem să negociem.
 • Vineri l-am sunat pe domnul președinte Ciucă, apoi pe domnul președinte Ciolacu,
 • Oferta de Energie și MIPE sau Sănătate a existat de vineri. Știau că aceste două ministere nu sunt acceptabile, să ieșim cu totul din protocol. Care ar fi argumentul să acceptăm să lucrăm la ministere impuse?
 • Suntem la masă, discutăm în continuare acest lucru. Până când președintele Iohannis nu îl desemnează pe domnul Ciolacu rămânem în această formulă.
 • Nu am plecat de la masa negocierilor. Când domnul Ciolacu va fi premier va fi responsabilitatea lui (să denumească miniștri)
 • UDMR nu pleacă de la guvernare, nu pleacă de la masa negocierilor, putem fi împinși.

Context

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, după ședința cu social-democrații, că PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare și că va merge la ședința de duminică seară, cu premierul Nicolae Ciucă și liderul Kelemen Hunor, cu propunerea ca UDMR să ia ministerele Energiei și al Fondurilor Europene:

”În primul rând, discuțiile au fost mult mai ample, inclusiv pe fiecare minister ce e de făcut, s-a intrat și pe programul de guvernare. A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord cu asta și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o s-o am cred că astăzi cu domnul premier Ciucă și cu președintele Kelemen Hunor. Propunerea este ca UDMR să preia Energia și Fondurile Europene”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ministerul Dezvoltării este o miză importantă în perspectiva celor patru rânduri de alegeri din 2024, dat fiind că această instituție gestionează proiectele primăriilor și consiliilor județene, finanțate de la bugetul de stat.

Potrivit unor surse politice consultate de G4Media, Kelemen Hunor înclină spre ieșirea de la guvernare, inclusiv din cauza problemelor sociale pe care Guvernul trebuie să le gestioneaze și care ar putea să aibă repercusiuni inclusiv asupra UDMR. Dacă ar rămâne la guvernare în aceste condiții, Uniunea riscă să nu mai facă pragul electoral anul viitor și să rateze intrarea în Parlament.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să demisioneze în cursul zilei de luni, susțin surse G4Media din PNL, în condițiile în care sindicatele din Educație vor fi de acord cu oferta propusă duminică și vor anunța încheierea grevei generale.

În aceste condiții, va începe ”rotativa”, întregul mecanism procedural prin care se va produce schimbarea premierilor și a unei părți importante din miniștri. Numirea noului guvern ar trebui să se realizeze până la finalul săptămânii următoare, precizează surse politice citate de G4Media.

În cursul zilei de duminică urmează să se desfășoare o ședință a Coaliției în care se va fixa noua formulă de guvernare, miniștrii care vor face parte din Guvernul Ciolacu, precum și dacă UDMR va face sau nu parte din viitorul Executiv.

sursa: g4media.ro

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...