Încă un pas făcut pentru aderarea Moldovei şi Ucrainei la Uniunea Europeană. Comisia recomandă începerea negocierilor

Data:

Share post:

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, având în vedere rezultatele obţinute de cele două ţări, după ce Chişinăul şi Kievul vor adopta unele reforme esenţiale, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În ceea ce priveşte Georgia, executivul european este de părere că poate primi statutul de ţară candidată la aderare.

Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri.

Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare va fi luată în luna decembrie de Consiliul European, din care fac parte şefii de stat şi de guvern ai UE.  Potrivit raportului Comisiei Europene, Moldova a îndeplinit 6 din cei 9 paşi în care i s-a indicat ce se aşteaptă de la o ţară candidată.

„Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 9 jaloane prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dez-oligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite.

O nouă legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Moldova se confruntă cu dificultăţi fără precedent după invadarea Ucrainei

Ursula von dar Leyen a recunoscut că Moldova se confruntă cu dificultăţi fără precedent după invadarea Ucrainei – numărul uriaş de refugiaţi, inflaţia, ameninţările asupra aprovizionării cu energie, violarea spaţiului aerian şi multe alte acţiuni ostile hibride din partea Rusiei – însă a precizat că este clară dorinţa acesteia de a fi membră a familiei europene şi a arătat că poate face progrese rapide.

În ceea ce priveşte Ucraina, „decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfăşurare, cu un sprijin puternic din partea populaţiei ucrainene. Guvernul şi parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanţiale în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE.

Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecţie pentru judecătorii Curţii Constituţionale şi a reformat organismele de guvernanţă judiciară. Ea şi-a continuat şi dezvoltat anchetele şi condamnările pentru corupţie la nivel înalt şi şi-a consolidat cadrul instituţional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu şi sistemic de combatere a influenţei oligarhilor. De asemenea, ţara şi-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce priveşte alinierea la acquis-ul UE, chiar şi pe timp de război” – menţionează comunicatul Comisiei.

GEORGIA OBŢINE STATUTUL DE ŢARĂ CANDIDATĂ

În ceea ce priveşte Georgia, Comisia recomandă acordarea statutului de ţară candidată la aderare.

Georgia ceruse acest statut încă din vara anului 2022, odată cu Republica Moldova şi Ucraina, dar Comisia, care a acordat acest statut în cazul ultimelor două ţări, a decis atunci că Tbilisi trebuie să îndeplinească unele reforme înainte de a convinge că merită să fie candidată la aderarea la UE. „În cazul Georgiei, având în vedere rezultatele obţinute, Comisia recomandă Consiliului să acorde Georgiei statutul de ţară candidată, cu condiţia să se ia o serie de măsuri”, se spune în comunicatul Comisiei Europene.

„Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii noastre este o chemare a istoriei, perspectiva naturală a Uniunii noastre. Finalizarea Uniunii noastre are, de asemenea, o puternică logică economică şi geopolitică. Extinderile anterioare au demonstrat beneficiile enorme atât pentru ţările candidate, cât şi pentru UE. Cu toţii avem de câştigat”, a declarat preşedinta Comisiei Europene.

Comisia Europeană a adoptat miercuri Pachetul de extindere 2023, care oferă o evaluare detaliată a stadiului actual şi a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia şi, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia pe drumul lor spre aderarea la Uniunea Europeană. Raportul se concentrează pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum şi pe oferirea de orientări clare cu privire la priorităţile viitoare în materie de reformă. Aderarea este şi va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare ţară, menţionează comunicatul Comisiei Europene.

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...