Începe o nouă pandemie? Variola maimuței, un fenomen îngrijorător la nivel mondial

Data:

Share post:

Problemele se țin lanț în toată lumea, fie că vorbim despre dezastre naturale sau boli. Autoritățile sanitare din Uniunea Europeană au spus vineri, 16 august, că există ”o probabilitate foarte mare” ca pe continent să apară noi cazuri de infecție cu variola maimuței, la o zi distanță după detectarea primului caz de infectare cu o tulpină severă în Suedia.

Autoritățile sanitare din Uniunea Europeană au spus vineri, 16 august, că există „o probabilitate foarte mare” ca pe continent să apară noi cazuri de infecție cu variola maimuței, la o zi distanță după detectarea primului caz de infectare cu o tulpină severă în Suedia. Oficialitățile recomandă statelor membre să emită avertizări de călătorie pentru țările afectate de virus.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) subliniază, totuși că „riscurile unei transmisiuni susținute în Europa sunt foarte mici”, dacă infectările care vin din afara continentului sunt diagnosticate rapid, iar autoritățile iau măsuri pentru a le controla, conform Euronews.

ECDC recomandă statelor să își avertizeze cetățenii cu privire la riscurile de călătorie în zonele afectate de epidemie „Riscul ca persoanele din țările UE sau Zona Economică Europeană care călătoresc în zonele afectate și care intră în contact apropiat cu comunitățile afectate să devină infectate este mare.

Pe lângă cele menționate anterior, există ”un risc moderat pentru cei care intră în contact apropiat cu persoanele care sunt sub suspiciuni de infecție sau care au fost confirmați ca infectați”, se arată într-un comunicat citat de Euronews.

Variola Maimuței, un fenomen îngrijorător în momentul de față.  

Tulpina  a virusului Variola Maimuței este endemică în Africa Centrală și este cea despre care specialiștii cred că ar cauza bolile mai grave și cu mortalitate mai ridicată.

Prin contrast, tulpina II este cea care a cauzat epidemia de variola maimuței din 2022 și continuă să circule prin Europa. Cazul din Suedia este de infecție cu tulpina 1b, o mutație potențial mai periculoasă.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a declanșat miercuri cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel international, cerând comunității internaționale un răspuns susținut pentru a combate criza.

Virusul, cunoscut ca mpox, a cauzat cel puțin 1.100 de decese și peste 27.000 de infectări, de la începutul anului trecut, în cea mai mare parte în republica Democrată Congo, conform Reuters. Virusul este în mod special de periculos pentru copii și adolescenți.

Articole similare

Un fost primar din Olt a încetat din viaţă

Dorel Imireanu, fost primar al comunei Giuvărăști timp de trei mandate, a decedat la vârsta de 54 de...

Două dosare penale deschise în Olt pentru fraudă electorală și coruperea alegătorilor

Două dosare penale pentru tentativă de fraudă la vot și coruperea alegătorilor au fost deschise, duminică, de poliţiştii...

Procesul de votare cu urna mobilă suspendat într-o comună după ce 10 persoane au primit câte două buletine, două pentru Senat şi două pentru...

Poliția investighează un caz de fraudă electorală la secția de votare din Perișor, judeţul Dolj, unde membri ai...

Incident electoral în judeţul Olt: Președintele secției de vot a înmânat un buletin gata deschis unui alegător

La o secţie de votare din judeţul Olt, la intrarea în cabina de vot, preşedintele i-a înmânat unui...