Independenţă energetică în agricultură: Sistem de irigare prin picurare, instalat de un fermier din Olt, cu folosirea de panouri fotovoltaice

Data:

Share post:

Un legumicultor din localitatea olteană Strejeşti a implementat  un sistem de irigare prin picurare, cu folosirea panourilor fotovoltaice.

Investiţia pentru acest sistem este sută la sută privată, dar Ministerul Agriculturii vrea să implementeze un nou program, plecând de la acest exemplu.

„Va fi şi la Strejeşti, la un fermier. Acesta şi-a achiziţionat tot pachetul, n-a avut o subvenţie. Dorinţa domnului ministru şi a noastră, a tuturor, a fost să punem în realitate scheme, nu doar pe hârtie. Având un fermier în Olt şi unul în Dolj, unde sunt bazine legumicole importante ale ţării, alţi fermieri pot să vină şi să viziteze firmele respective, să vadă, să pună întrebări, să conştientizeze cât de important este acest proiect. Fermierii au numai avantaje dacă accesează acest program cu fonduri europene”, a declarat Florin Ciobanu, consilier al ministrului Agriculturii.

Finanţarea pentru programul de irigare prin picurare cu independență energetică ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Programul pilot a fost lansat la Bechet, în judeţul Dolj, săptămâna trecută.

„Deocamdată, proiectul acesta va fi inclus în cele trei ghiduri de finanţare care se vor lansa în această vară. Anul viitor, dacă reuşim să modificăm PNS-ul. Fiind un proiect nou, nu a fost inclus în Programul finanţat de Bruxelles.

Încă de anul trecut, când toată ţara s-a speriat de preţurile de la energie, toată agricultura a fost afectată. Am început să căutăm soluţii şi finanţare. După multe discuţii s-a reuşit să se inaugureze un proiect-pilot la Bechet, în judeţul Dolj, prin care micul fermier poate deveni independent energetic, dacă accesează asemenea program. Acest proiect-pilot este pe un hectar, ca să reuşim să ne facem despre costurile de înfiinţare şi investiţia în sine. Se montează panouri solare, cu baterii, care sunt încărcate şi fermierul poate să folosească acest sistem şi noaptea, când este mai fezabil să irigi. Apa este gratuită, oferită de ANIF. Avem un soft care poate fi pornit de pe telefon sau, prin nişte senzori, atunci când scade umiditatea în sol”, a mai declarat Florin Ciobanu.

 

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...