Pentru majoritatea oamenilor, care consumă cafea este o componentă esențială a rutinei zilnice. Oferă un plus de energie, de care toată lumea are nevoie, fie că este vorba de o ceașcă pentru a începe în forță dimineața, fie pentru a ne ajuta să trecem peste un moment de moleșeală, la orele amiezii.
În plus, contribuie la reducerea și prevenirea unor boli precum anumite tipuri de cancer, boli de inimă, boli hepatice, boala Alzheimer și diabet. Experții spun care sunt cele cinci lucruri pe care ar trebui să le facem, înainte de a bea cafeaua de dimineață, scrie The Sun.
„Sprijinirea rutinei de dimineață, cu doar câteva practici inteligente, poate fi de folos când vine vorba de bunăstarea ta generală”, spune nutriționista Gabi Spaler.
Potrivit acesteia, consumul de cafea pe stomacul gol poate duce corpul într-un mod de stres ridicat. Apoi poate elibera hormoni precum adrenalina și cortizolul, care pot provoca un reacție nedorită. Din fericire, spune ea, există cinci moduri de a combate acest lucru.
Hidratați-vă înainte de a bea cafea. În primul rând, ea sfătuiește să se bea multă apă înainte de a savura ceașca de cafea. Ideal ar fi ca apa să fie la temperatura camerei – iar adăugarea unui strop de lămâie ar putea ajuta digestia, a adăugat ea.
Nutrienți
Al doilea sfat este să începeți ziua cu o masă bogată în fibre și proteine pentru a echilibra nivelul zahărului din sânge.
„Zăhărul crescut din sânge poate declanșa inflamația și ne poate face să vrem să consumăm ceva dulce pentru tot restul zilei, reducându-ne astfel aprovizionarea cu energie”, explică ea, sugerând ca la micul dejun să se consume o budincă sau un castron plin cu legume și fructe.
Exerciții
În ciuda riscurilor, unii oameni beau cafea înainte de a merge la sală, deoarece exercițiile pot fi mai puțin dure. Dar experții susțin că ar putea duce la scăderea glicemiei în timpul antrenamentului.
Nutriționista sfătuiește să se facă o anumită formă de activitate fizică înainte de a bea cafea.
„În prima oră de la trezire, nivelurile de cortizol cresc și scad în mod acut, într-un răspuns cunoscut sub numele de răspunsul de trezire a cortizolului. Această creștere și scădere a cortizolului reprezintă un sistem nervos sănătos și are o mare influență asupra sănătății imunitare”, susține ea.
Nu vă grăbiți să beți cafea
Dacă întârziați administrarea cofeinei cu cel puțin 90 de minute, veți avea niveluri ridicate de energie pe tot parcursul zilei.
Lumina zilei
„Expunerea la lumină naturală, în prima oră de la trezire, este o modalitate excelentă de a susține echilibrul hormonal”, a subliniat nutriționista. „Expunerea la lumină, dimineața, este un regulator uriaș al ritmului circadian, declanșând eliberarea cortizolului, dimineața, pentru a susține ritmul natural al corpului”, mai spune ea.
Risc redus de insuficiență cardiacă
O meta-analiză a trei studii principale a constatat că un consum de o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi este asociat cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă.
În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă, în timp, a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
„Legătura dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare”, a declarat Dr. David Cao, director medical la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado.
Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații și hipertensiune arterială.
Legătura clară dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă, a afirmat Cao.
Majoritatea cercetărilor asupra cafelei se fac însă doar pe consumul de cafea neagră. Adăugarea laptelui, zahărului și a unor arome poate anula beneficiile cafelei.
Cafeaua sporește rezistența
Exercițiile fizice oferă o frecvență cardiacă mai lentă și o tensiune arterială redusă, așa că o singură ceașcă de cafea este metoda perfectă pentru a vă face exercițiile de fitness mai eficiente, ceea ce ar putea aduce beneficii sănătății inimii.
Cofeina poate ajuta mușchii pentru a arde grăsimile și a crește rezistența musculară.
Activitățile aerobe, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi și ciclismul, precum și antrenamentul de forță și sporturile de mare intensitate, par să beneficieze cel mai mult de pe urma cofeinei.