Infractori în libertate, în urma deciziei CCR privind prescripţia

Data:

Share post:

Judecătorii au început să închidă dosare cu viteză, invocând același articol din Codul de procedură penală, care spune că „a intervenit amnistia, prescripția sau decesul făptuitorului”. Acest lucru se datorează deciziilor Curții Constituționale din 2018 și 2022, care au permis prescripția răspunderii penale a autorilor infracțiunilor. Însă, rămâne întrebarea de ce procurorii au nevoie de cinci ani pentru a trimite un hoț prins în flagrant în judecată sau de ce judecătorii acordă amânări de doi ani, notează ziaruldeiaşi.ro.

La Judecătoria din Iași, magistrații au deschis cinci dosare într-o singură zi, doar pentru a le închide imediat după aceea.

CITEŞTE ŞI: Un val de viscol, ninsori şi frig pune stăpânire pe mare parte din ţară

Un exemplu este cazul Dianei Aribicioaei, care a fost acuzată de delapidare în iulie 2020, dar din cauza lipsei sale și a citării martorilor, a trecut deja șase ani de la comiterea faptei, depășind termenul de cinci ani de prescripție a răspunderii penale.

La un alt caz, acela al Mariei Zarafan, acuzată de furt în noiembrie 2017, dosarul a fost amânat aproape doi ani din cauza lipsei inculpatei, iar când a fost găsită, cauza a fost închisă după cinci ani.

În cazul lui Alexandru Gheorghiu, acuzat de două furturi în 2015, procesul a încetat după cinci ani, în ciuda faptului că fusese prins în flagrant.

Aceste cazuri arată problemele din sistemul de justiție din România, unde dosarele sunt închise din cauza prescripției, în ciuda faptului că infractorii au fost prinşi.

Articole similare

Angajări la Spitalul Slatina şi la o primărie din Olt

Se fac angajări la o primărie din Olt şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, data limită pentru...

Şofer prins gonind cu 275 de km/h. Ce i-au făcut poliţiştii

Un tânăr s-a ales cu o amendă usturătoare după ce a fost prins de poliţişti gonind cu 275...

Cum se anunţă vremea în Oltenia în următoarele săptămâni

Alternanţele termice, cu valori maxime de până la 18 grade dar şi minime de -4 grade la munte,...

Măsurătorile făcute în zona locuinţei din Dolj care a explodat şi în curţile vecine indică în continuare prezenţa metanului, în diverse concentraţii

Autorităţile din judeţul Dolj au continuat, luni, măsurătorile în satul Bâzdâna, comuna Calopăr, acolo unde o casă a...