INTERVIU | Expert în politici de energie: Piața din România, reglementată după „un mecanism bizar, hiper-centralizat, care va crea disfuncționalități”

Data:

Share post:

Nu există legătură robustă între liberalizarea pieței și corectarea facturilor, a explicat Radu Dudău, expert în politici de energie, într-un interviu acordat PRESShub. Acesta a menționat că legat de gazele din apele adânci ale Marii Negre, România nu a reușit până acum să realizeze un cadru legal motivant pentru investitori.

Mai mult, România nu are încă o viziune prea clară privind tranziția verde, ajustată la ambițiile Pactului Ecologic European.

Radu Dudău este director al Energy Policy Group și profesor asociat la Universitatea din București, având ca domeniu de expertiză securitatea energetică și geopolitica resurselor naturale, a oferit recent un amplu interviu pentru PressHub.

În interviul acordat PRESShub, Radu Dudău a vorbit despre măsurile de reglementare a pieței de energie din România, care au generat un „mecanism bizar, hiper-centralizat, care va crea disfuncționalități”.

Cele mai importante declarații ale lui Radu Dudău

  • Criza rezultată ca urmare a războiului din Ucraina a exacerbat o stare de vulnerabilitate care exista și înainte și care ținea de dependența foarte mare, chiar periculos de mare, a Uniunii Europe față de gazele naturale din Rusia. (…) În bună măsură, criza energetică care a rezultat, este una a UE.
  • Din fericire, lucrurile nu au scăpat de sub control până acum, adică nu ne-am confruntat cu o recesiune și nici cu o situație economică complet necontrolată, cu întreruperi a furnizării de energie. Situația rămâne încordată și pentru anul viitor.
  • Nu văd o legătură robustă între liberalizarea pieței și corectarea facturilor. (…) De altfel, între timp, nici nu mai putem vorbi de liberalizare.
  • Ideea potrivit căreia consumatorii casnici trebuie protejați prin prețuri subvenționate a fost acceptată la nivelul întregii UE. Așa s-a întâmplat și la noi.
  • Legat de gazele din apele adânci ale Marii Negre, avem o saga destul de dureroasă. România nu a reușit până acum să realizeze un cadru legal motivant pentru investitori.
  • Se poate ca undeva în 2027-2028 să vedem noi cantități de gaze naturale produse în România. Acestea, categoric, ne-ar asigura o suficiență completă și ne-ar și transforma în exportator regional de gaze.
  • România nu are încă o viziune prea clară privind tranziția verde, ajustată la ambițiile Pactului Ecologic European.
  • În ciuda recunoașterii importanței eficienței energetice și a fondurilor disponibile, încă mai sunt foarte multe de făcut până la a vedea într-adevăr proiecte derulate la dimensiunile necesare
  • 19°C este o temperatură la care activitatea poate fi desfășurată normal și în condiții depline de sănătate. Această temperatură în imobile nu înseamnă întoarcerea la timpurile comuniste, deși în România există o sensibilitate aparte în acest sens.
  • România a ajutat cât a putut Republica Moldova în fața șantajului energetic rusesc (…) România s-a comportat corect și rezonabil în această chestiune, fiind solidară cu Republica Moldova.

interviul complet, în PRESShub

Articole similare

Vijeliile şi ploile au făcut PRĂPĂD în judeţul Dolj. Pompierii au intervenit

Mai multe gospodării din Dolj au fost inundate în această seară, iar în unele zone au căzut copaci...

Clanul Oacă din Caracal, condamnări la închisoare într-un dosar de camătă şi şantaj

Tribunalul Olt a emis o nouă hotărâre în cazul clanului Oacă din Caracal, într-un dosar în care sunt...

Un şofer băut care a fugit de la locul accidentului pe care l-a provocat, arestat preventiv

Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna gorjeană Scoarţa, a fost arestat preventiv după ce...

Ioan Romică Mutu din Târgu Jiu, căutat de poliţie după ce noaptea trecută a înjunghiat un tânăr pe stradă

Poliţiştii din Gorj îl caută pe un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Târgu Jiu, care...