Joi a fost cea mai călduroasă zi din istorie. Record de caniculă doborât a treia oară în această săptămână

Data:

Share post:

Joi, 6 iulie, omenirea a resimţit cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice. Astfel s-au doborând precedentele două recorduri în domeniu, stabilite luni şi marţi, arată datele furnizate de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu.

Temperatura medie globală a ajuns joi la valoarea de 17,23 grade Celsius, au precizat reprezentanţii acestei agenţii guvernamentale americane. Noul record de caniculă a fost stabilit după câteva zile marcate de valuri de căldură intensă în Statele Unite şi China.

Un alt val de căldură a ucis peste 100 de oameni în Mexic, iar temperaturile au crescut la nivel global. Joi, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a anunţat că iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată de meteorologi, doborând precedentul record, din iunie 2019, cu o marjă substanţială. „Astfel de recorduri sunt o consecinţă predictibilă a creşterii temperaturii cauzate pe termen scurt de El Nino, care se adaugă tendinţei de încălzire pe termen lung cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane”, a declarat Robert Rohde, cercetător-şef în ştiinţe climatologice de la ONG-ul Berkeley Earth, pe Twitter.

Mai multe recorduri de caniculă în acest an

Tiparul de manifestare a fenomenului meteorologic El Nino a apărut în acest an, determinând o creştere a temperaturii la suprafaţa apei din regiunile estice şi centrale ale Oceanului Pacific.

După ce precedentul record zilnic de temperatură medie globală (ce data din august 2016) a fost doborât pentru prima dată luni, mai mulţi oameni de ştiinţă au prezis că mai multe recorduri zilnice de căldură vor fi stabilite în acest an. „Aşteptaţi-vă la mai multe zile fierbinţi în viitor”, a declarat Saleemul Huq, directorul Centrului Internaţional pentru Schimbări Climatice şi Dezvoltare din Bangladesh, arată Digi24.

 

Articole similare

Mașina prefectului de Olt, fără asigurare RCA valabilă. Vehiculul a luat foc în mers

Autoturismul prefectului de Olt Mario De Mezzo, care a fost cuprins de un incendiu, în trafic, vineri dimineață,...

Bărbat ajuns la spital după un accident grav în Olt

Un bărbat a ajuns astăzi la spital în urma unui accident petrecut pe Drumul Național 64, în comuna...

Femeie înjunghiată în parcarea unui centru comercial de soţ. Cei doi sunt în divorţ

O femeie a fost înjunghiată în parcarea unui centru comercial din municipiul Constanţa, iar victima a fost transportată...

A început Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Trei zile de distracție, la Slatina (GALERIE FOTO)

Ediţia cu numărul 27 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, cu tradiţionala „Vamă...