Judeţele afectate de inundaţii revin la normalitate. Mai sunt localităţi izolate şi fără electricitate

Data:

Share post:

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că în judeţele Hunedoara şi Arad, afectate de inundaţii, cotele apelor sunt în scădere şi nu sunt oameni în pericol. Se intervine în continuare pentru evacuarea apei şi decolmatarea fântânilor. Mai există, însă, localităţi fără curent şi apă potabilă.

Mircea Fechet a vizitat, luni, localităţile puternic afectate de fenomenele meteorologice extreme.

”Am ajuns în comuna Brazii din Arad. Am vrut să mă asigur personal că specialiştii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt pe poziţii şi că avem tot ce este necesar pentru a interveni în cazul acestor calamităţi. Avem cote în scădere, iar în acest moment nu sunt oameni în pericol”, a transmis ministrul.

ajutoare de la Guvern
Inundaţii în judeţul Dolj | foto Prefectura Dolj

Potrivit acestuia, ”sprijinirea celor afectaţi este prioritară pentru Guvernul României”, fie că este vorba despre reconstrucţia drumului, despre amenajarea hidrotehnică a râului sau despre casele afectate de inundaţii.

Începe evaluarea pagubelor

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad s-a reunit, luni, şi s-a decis ca de marţi să înceapă evaluarea pagubelor, comisiile urmând a se deplasa în teren.

Prefectura Arad a transmis, într-un comunicat de presă, că se va reîncepe furnizarea apei potabile, în satul Mădrigeşti, începând din această seară, iar în funcţie de anumite evaluări în teren şi de soluţiile găsite se va încerca, în cursul zilei de mâine, reluarea furnizării apei pentru locuinţele din satul Buceava care sunt racordate la reţeaua aparţinând Companiei de Apă Arad.

”Se fac eforturi pentru decolmatarea fântânilor, cu ajutorul pompierilor, urmând ca Direcţia de Sănătate Publică să intervină cu soluţie de curăţat, astfel încât apa din fântâni să poată fi folosită. Pentru persoanele care nu au acces la apă potabilă din reţea sau fântâni se asigură apă îmbuteliată”, a mai transmis Prefectura Arad.

De asemenea, instituţia a anunţat că furnizarea curentului electric va fi reluată parţial în satul Buceava, iar în satul Şoimuş, în măsura în care vor putea pătrunde utilajele pentru consolidarea stâlpilor afectaţi şi refacerea circuitelor.

Localităţi în continuare izolate

Ministrul Mircea Fechet s-a aflat în această după-amiază şi în judeţul Hunedoara, la Baia de Criş, în satul Rişculiţa.

”Ne asigurăm că vom cuantifica foarte bine pagubele, deoarece acestea vor face obiectul unei Hotărâri a Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă şi se vor materializa într-un proiect de Hotărâre de Guvern, astfel încât toate persoanele afectate de inundaţii, fie că vorbim de judeţul Arad, fie că vorbim de judeţul Hunedoara, să poată să fie ajutate cu sumele necesare refacerii gospodăriilor şi a infrastructurii”, a declarat ministrul.

Potrivit autorităţilor din Hunedoara, în continuare, în urma ruperii unui pod de acces, satul Ulm, comuna Cerbăl, din Ţinutul Pădurenilor, este izolat din punct de vedere al accesului auto.

De asemenea, în localităţile Hăşdău şi Vălari, pompierii Detaşamentului Hunedoara intervin cu motopompe pentru evacuarea apei şi aluviunilor din 10 gospodării inundate.

Luni după-amiază încă nu erau alimentate cu energie electrică localităţile Vălari, Arănieş, Lelese, Sohodol şi Runcu Mare, din aceeaşi zonă.

Viituri puternice produse la finalul săptămânii trecute au afectat mai multe localităţi din judeţele Hunedoara şi Arad, potrivit News.ro.

Articole similare

Femeie ucisă de propriul fiu. Acesta ar fi consumator de droguri

O femeie de 54 de ani din judeţul Mehedinţi a fost ucisă de propriul fiu, care ar fi...

Flori oferite doamnelor şi domnişoarelor din Slatina de social-democraţii olteni (FOTO)

Social-democraţii olteni au păstrat tradiţia şi vineri, cu ocazia Zilei de 1 Martie, când au oferit flori doamnelor...

Nicușor Dan e, oficial, candidatul Forței Dreptei pentru un nou mandat de primar general al Bucureștiului

Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a fost oficial desemnat sâmbătă drept candidat al formațiunii Forța Dreptei pentru...

Ludovic Orban: România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect anti-democratic / Ciucă şi Ciolacu, “mai proşti decât prevede legea”

Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a criticat, sâmbătă, actuala guvernare care a modificat legislaţia pentru a...