Jumătate din testele DrugTest făcute de poliţiştii din Olt, infirmate de laborator

Data:

Share post:

Jumătate din testele cu aparatul DrugTest făcute de poliţiştii rutierişti din Olt, în primele nouă luni ale anului, au fost infirmate de laboratorul INML.

Şeful Serviciului de Poliţie Rutieră (SPR) Olt, Cristian Tiţa, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că jumătate dintre teste sunt infirmate de Institutul Naţional de Medicină Legală.

„Se prezintă tot mai des cazuri în care tineri sau persoane sunt depistate conducând sub influența substanțelor psihoactive. Într-adevăr, așa cum am precizat și cum ați constatat și dvs. constatăm o creștere a cazurilor în care persoanele conduc sub influența substanțelor psihoactive și implicit – clar – numărul de consumatori crește. În ceea ce privește cazurile pe care noi le-am depistat strict la nivelul județului nostru, până în prezent, avem un număr de cazuri relativ egale din cele care au au rezultat în urma buletinul de analiză toxicologică a fiind pozitive și cele infirmate, negative.  Deci sunt oarecum 50-50: 50% pozitive, 50% negative, din cele care au fost supuse analizei

Deci noi în momentul de față avem un număr de 32 de testări pozitive. Din cele 32  de testări pozitive a fost comunicat rezultatele la aproximativ jumătate din ele, șapte au fost pozitive, restul restul negativ”, a declarat Cristian Tiţa.

Cauze

În ceea ce priveşte cauzele care duc la o rată de infirmare atât de mare, Cristian Tiţa spune că acestea pot fi multiple.

„În momentul de față nu pot să nu putem spune cu exactitate dacă este vina doar a aparatelor sau că aparatele care pe care noi le folosim au tendința sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start. Probabil fiind atât de mulți derivat și atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speță de conducători auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze o o ingerare a unei anumite substanțe sau prezența ei în salivă, ea să nu pătrundă eu știu în în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect și atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la de la Institutul de Medicină Legală să vină negativ.

Există posibilitatea ca să nu fie folosit reactivul pentru pentru substanța respectivă. Dacă e un derivat, poate substanța principală este un alt tip de drog și atunci dacă se folosește reactivul pentru ceea ce a determinat aparatul, există posibilitatea ca să nu mai fie determinată exact prezența, dar sunt discuții tehnice care cred că un biolog ar putea să vă răspundă mai bine”, a declarat Tiţa.

Aparate DrugTest noi

Şeful SPR Olt a ţinut să precizeze că aparatele DrugTest folosite de poliţişti sunt omologate ş conforme. Alte cinci astfel de aparate şi mai performante vor intra în dotarea poliţiei oltene, în luna decembrie.

„Dar, repet, nu cred că este doar o problemă a aparatelor pe care noi le folosim. Ele vin certificate pentru conformitate, noi trebuie să luăm măsurile prevăzute de procedură.

În perioada care urmează, o să intrăm în posesia mai multor aparate din cele despre care se consideră că rezultatele au fost în proporție de aproape 100% confirmate și de Institutul de Medicină Legală. Şi atunci încercăm și noi să să eliminăm cât mai mult astfel de situații”, a mai declarat Cristian Tiţa.

Articole similare

Medic dat afară de spital după ce o gravidă a murit pe patul de spital

Decizie drastică luată de conducerea celui mai mare spital din Moldova, în cazul medicului ginecolog Mariana Pitrop. La...

Rute de ocolire stabilite după închiderea unui tronson al Drumului Expres Craiova-Piteşti

Traficul rutier se închide, începând de luni, pe porţiunea Drumului Expres Craiova-Piteşti cuprinsă între nodul rutier de la...

Vlad Voiculescu este urmărit de DNA în Dosarul Vaccinurilor

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie....

Bărbaţi arestaţi pentru afaceri cu ploşniţe. Au păcălit zeci de bătrâni

Doi bărbați au fost arestați în Franța, după ce ar fi înșelat persoane în vârstă, determinându-le să plătească...