Jurnaliștii din rețeaua PRESShub cer CNA să sancționeze derapajele constante ale RTV

Data:

Share post:

Peste 1.600 de ziariști, medici, profesori, artiști, scriitori și nu numai s-au mobilizat în fața noului și unuia dintre cele mai grave derapaje comise de România TV, cu privire la cazul jurnalistei Iulia Marin, care s-a stins la doar 32 de ani, după o luptă cu suferința psihică și o carieră profesională remarcabilă.

România TV s-a referit la situația jurnalistei în termeni retrograzi: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”.

Alte fragmente din ceea ce au susținut moderatorul Victor Ciutacu și invitații săi:

„Schizofrenia de care suferea (…) nu era un secret pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru șefii ei direcți (…) nu erau un secret nici nopțile petrecute la spital (…)”;

„Și tot ei, purii și revoltații au publicat (Libertatea, n.red.), cunoscându-i starea și diagnosticul, ba chiar pe post de editorial delirul ei din salonul cu oameni cu discernământ îndoielnic, expunând-o judecății nedrepte a semenilor și punându-i eticheta de rătăcită promovată ca experiment de presă”.

PRESShub, cea mai răspândită rețea de presă din România, condamnă atitudinea RTV cu privire la jurnalista Iulia Marin. Vă prezentăm, în continuare, opinii ale colegilor noștri din rețea cu privire la ceea ce a făcut așa zisa televiziune de știri.

Ionuţ Jifcu, Reporter24.INFO: Nu are legătură cu jurnalismul

„Dincolo de toate, ca jurnalist, mi se pare trist pentru meserie că ni se induce cumva ideea că ceea s-a întâmplat la România TV este parte din normalitate, că ei şi-au făcut meseria, că au tratat dispariţia Iuliei Marin ca pe o ştire de presă şi că doar îşi urmează menirea.

NU! Este total fals, întregul concept al aşa-zisului demers de presă este stricat din capul locului. Nu are legătură cu jurnalismul şi cu ceea ce trebuie să facem noi, cei din această breaslă.

Folosirea unei tragedii pentru diverse interese meschine şi obscure nu poate fi ceva pozitiv şi asta nu e discutabil.

Mărturisesc că n-am avut stomacul să văd emisiunea respectivă, ci doar să citesc pe alocuri transcrierea. Dar am văzut lipsa de reacţie a celor care sunt plătiţi cu salarii mari, cu rang de secretar de stat, să se sesizeze şi să intervină. CNA-ul ăsta, că despre cei de acolo vorbesc, a ajuns o instituţie vidă, cu intervenţii tardive şi discreţionare.

Cât despre aşa-zişii colegi de breaslă de la RTV, e trist că se erijează în modele, în neprihăniţi care îşi fac doar merseria. Şi mai trist este că depresia, care este o afecţiune cu care se confruntă tot mai mulţi oameni, este tratată cu indiferenţă în mainstream-ul românesc.

România TV, conştient sau nu, tarează alţi oameni care se confruntă cu probleme similare.”

continuarea, în PRESShub

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...